« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
umjetnička vrijednost

Talijanska policija zaplijenila milijunsku zbirku remek-djela

Vrijedne slike sakrio je Calisto Tanzi, osuđeni osnivač propale mljekarske tvrtke Parmalat

(Wikipedia)
Više o

remek-djela

,

vrijedne slike

,

Calisto Tanzi

,

Parmalat

,

Gerardo Laguardia

,

Piero Iovino

Talijanska financijska policija u subotu je priopćila da je zaplijenila djela Van Gogha, Picassa, Cezannea i drugih velikana umjetnosti u akciji pronalaženja dragocjenosti koje je sakrio osuđeni osnivač propale mljekarske tvrtke Parmalat.

Vlasti su procijenile da 19 remek-djela sakrivenih u potkrovljima i podrumima vrijedi oko 100 milijuna eura. Tužitelj iz Parme Gerardo Laguardia rekao je da su agenti policije zahvaljujući prisluškivanim telefonskim razgovorima zaključili da će biti prodana jedna slika koju je sakrio Calisto Tanzi, osnivač Parmalata.

Dužnosnik finacijske policije iz Bologne Piero Iovino agenciji Associated Press je rekao kako istražitelji vjeruju da se spremala prodaja cijelog niza slika. Kupac je trebao biti jedan Rus koji možda živi u Italiji.

U svezi sa zapljenom nisu najavljena uhićenja. Policija je rekla da tužitelji u Parmi otvaraju istragu o mogućem prikrivanju imovine u slučaju stečaja Parmalata.

Parmalat, mala mljekarska tvrtka iz Parme koja je do devedesetih godina prerasla u multinacionalnu prehrambenu kompaniju, 2003. je propala zbog duga od 14 milijardi eura, osam puta većeg no što je prethodno priznavala. U propasti Parmalata među 40.000 prevarenih dioničara svoju su cjelokupnu životnu ušteđevinu izgubili mnogi mali ulagači.

U godinama nakon propasti mogle su se čuti glasine da Tanzi negdje drži "skriveno blago". U jednoj emisiji državne televizije 29. studenog se ustvrdilo da je Tanzi sakrio zbirku remek-djela prije sloma Parmalata što je dan nakon Tanzi novinarima zanijekao. (hina/metro-portal)

05.12.2009. 21:15:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh