« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
UPOZORENJE

Talibani poručili da džihad neće prestati

Afganistanski talibani poručili su da će nastaviti pregovore s međunarodnom zajednicom ali da to ne znači odustajanje od džihada ili prihvaćanje ustava 'sluganske' vlade u Kabulu

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Afganistan

,

talibani

,

pregovori s talibanima

,

džihad

Džihad neće prestati, objavili su afganistanski talibani u četvrtak i priznali postojanje intenzivnih političkih napora s međunarodnom zajednicom radi okonačanja desetogodišnjeg krvavog sukoba u toj zemlji, javlja Hina.

Afganistanski pobunjenici su nedavno naveli da su spremni, pod određenim uvjetima, otvoriti ured u inozemstvu radi pokretanja otvorenih pregovora sa Sjedinjenim Državama, što je povijesni korak s njihove strane od 2001. godine.

Ali to nipošto ne predstavlja prekid sukoba, upozorili su u priopćenju kojeg su pobunjenici agenciji France presse, što su i dokazali na terenu jer njihovi napadi u zemlji nisu prestali posljednih tjedana.

Talibani "sukladno traženjima naroda vode džihad desetljeće i pol kako bi osnovali islamsku vladu", pri čemu uključuju pet godina na vlasti 1996. do 2001. prije zapadne vojne intervencije kojom je njihov režim svrgnut, objašnjavaju oni u tekstu na paštunskom.

"Za postizanje toga cilja i donošenja mira i stabilnosti u Afganistan, Afganistanski Islamski Emirat (talibani) su u posljednje vrijeme intenzivirali političke napore. U tijeku su pregovori s međunarodnom zajednicom radi rješenja stanja, što ne znači odustajanje od džihada ili prihvaćanje ustava 'sluganske' vlade u Kabulu", zaključuje se u priopćenju.

12.01.2012. 10:09:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh