« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ODUSTANAK NIJE OPCIJA

Talibani pokreću "antistranačku' ofenzivu

"Islamski emirat Afganistana", kako se nazivaju Talibani, "smatra da je džihad jedino sredstvo kojim se može postići cilj, povlačenje stranih postrojbi", navode talibani u priopćenju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

talibani

Zapovjednik afganistanskih talibana najavio je u subotu pokretanje niza operacija, napada, atentata i ubojstava na snage NATO-a i općenito na strance u zemlji.

"Islamski emirat Afganistana", kako se nazivaju Talibani, "smatra da je džihad jedino sredstvo kojim se može postići cilj, povlačenje stranih postrojbi", navode talibani u priopćenju.

Islamski emirat najavljuje početak operacije Pobjeda protiv Amerikanaca i članova NATO-a. Ta ofenziva će biti usmjerene protiv američkih osvajača i snaga NATO-a, špijuna koji se predstavljaju kao strani diplomati, protiv sluga Karzaieve vlade, privatnih sigurnosnih tvrtki, stranih građevinskih poduzeća i svih koji podržavaju strane osvajače, kaže se u priopćenju u kojem talibani nisu spomenuli djelatnike humanitarnih nevladinih organizacija i strane novinare.

Oni su također zaprijetili da će od 10. svibnja blokirati ceste, napadati gradove, postavljati bombe, ubijati državne djelatnike i otimati strance. Afganistanski ministar obrane Abdul Rahim Vardak je izrazio sumnju u sposobnost talibana da izvedu takve operacije na cijelom području Afganistana.

"To je prije svega propagandna kampanja. Oni će i dalje izvoditi atentate i bombaške napade, samoubilačke atentate u nekim regijama. Ali ozbiljno sumnjam da su u stanju izvesti ono čime prijete", rekao je Vardak. Prijetnja talibana je objavljena dan uoči odlaska afganistanskog predsjednika Hamida Karzaia u posjet kojem je cilj jačanje veza s američkom administracijom. (hina/metro-portal)

08.05.2010. 18:13:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh