« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
NOVA ŠANSA

Palestinci prihvatili neizravne pregovore s Izraelom

Palestinska oslobodilačka organizacija i Fatah prihvatili su nastavak pregovora preko američkog izaslanika Georgea Mitchella

(Getty Images)
Više o

Fatah

,

George Mitchell

,

PLO

,

Izrael Palestina

,

crnački farmeri

Izvršni odbor Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) i središnji odbor Fataha u srijedu su prihvatili nastavak neizravnih pregovora s Izraelom koji će se odvijati preko američkog izaslanika.

Na sjednici dugoj tri sata obje su palestinske frakcije prihvatile nastavak neizravnih pregovora većinom glasova svojih članova, rekao je član izvršnog odbora PLO-a Jaser Abu Rabu na konferenciji za tisak.

"Odluka je donesena kako bi mirovnom procesu i američkim naporima pružili još jednu šansu", rekao je Rabu dodajući da su "američka jamstva Palestincima bila glavni razlog" za podupiranje početka neizravnih pregovora.

Ta jamstva podrazumijevaju, naglasio je Rabu, da će Sjedinjene Države "zauzeti čvrsto političko stajalište prema svakoj provokaciji koja bi mogla ugroziti mirovni proces i neizravne pregovore". Pod "provokacijama" Palestinci prvenstveno misle na izraelske aktivnosti u vezi izgradnje stambenih jedinica u istočnom Jeruzalemu i palestinskim teritorijima kao dijelu politike naseljavanja svog stanovništva.

Prihvaćanje odluke o pokretanju neizravnih pregovora između Izraelaca i Palestinaca potvrdio je i čelnik pokreta Fatah Džibril Radžub.

Ta je odluka donesena nekoliko sati prije novog susreta palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i američkog izaslanika za Bliski Istok Georgea Mitchella koji je predviđen za subotu poslijepodne u Ramalahu, a razgovori se trebaju nastaviti i u nedjelju.

Mitchell se nalazi u regiji od početka tjedna radi pripreme neizravnih pregovora, koji će se uskoro održati između dva tabora pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država. Taj proces je i prije pokretanja izazivao sumnje i nezainteresiranost i Palestinaca i Izraelaca.

I dalje postoje velika neslaganja o ključnim predmetima, granicama buduće palestinske države, statusa Jeruzalema i židovskih naselja na Zapadnoj obali i pravu na povratak palestinskih izbjeglica. (hina/metro-portal)

08.05.2010. 16:48:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh