« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
ISPROBAJTE

Tajna dobrog izgleda i zdravlja

Pretile osobe mogle bi promijeniti prehrambene navike i preferirati zdraviju, manje kaloričnu hranu, manipulirajući količinom rada potrebnom da se dođe do hrane

Bacite se na fizički rad!
Bacite se na fizički rad! (Wikipedia)
Više o

hrana

,

zdrava hrana

,

ljepota

,

masna hrana

,

izgled

Hrana ima bolji ukus ako se zaradila, umjesto da je samo ponuđena, pokazao je cijeli niz istraživanja, a znanstvenici vjeruju kako bi se ovi principi mogli koristiti da ljudi treniraju ukus ka zdravijoj hrani umjesto onoj prepunoj šećera i masnoća.

Psiholog Alexander Johnson objašnjava: "Trenutno ne znamo zašto napor pojačava okus hrane, no taj efekt traje najmanje 24 sata nakon ulaganja truda. To sugerira da bi pretile osobe mogle promijeniti prehrambene navike i preferirati zdraviju, manje kaloričnu hranu, manipulirajući količinom rada potrebnom da se dođe do hrane."

Eksperiment je proveden na miševima, ali se vjeruje kako isti učinci mogu važiti i za ljude. U prvom testu miševi su bili trenirani da reagiraju na dvije poluge: prvu su morali pritisnuti samo jednom kako bi došli do kocke šećera, a drugu 15 puta kako bi došli do slične nagrade. Kada su kasnije dobili slobodan pristup pretincima s hranom, glodavci su jasno preferirali onu za koju su se više pomučili.

U drugom eksperimentu znanstvenici su željeli provjeriti hoće li se isti učinak odraziti ako je hrana koja se ponudi niskokalorična. I tako je polovici miševa ponuđena zdravija hrana za koju su se morali više potruditi, a drugoj polovici isto, uz manji napor. Učinak se pokazao pouzdanim, te je grupa koja je uložila više truda, pokazala veći ukus za zdravijom hranom.

"Analizirali smo zašto se to događa. Naime, unos hrane može biti potaknut različitim faktorima, od toga kojeg je okusa, nivoa gladi, pa do toga koliko je zasitna", dodaje Johnson.

Stoga, zasučite rukave - vikend je idealan za to!

11.11.2016. 18:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh