« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
MAHMUD ABAS:

Pitanje Jeruzalema je 'ključ mira'

Palestinski predsjednik naglasio je kako izraelska okupacija Jeruzalema utječe na porast napetosti, pogoršava cijelu situaciju i potiče ratove

(Getty Images)
Više o

Mahmud Abas

,

istočni Jeruzalem

,

židovska naselja

,

Jeruzalem okupacija

Pitanje Jeruzalema je "ključ mira", rekao je u subotu pred 22 čelnika i člana Arapske lige, koji su se okupili na godišnjem summitu u libijskom Sirtu, palestinski predsjednik Mahmud Abas, prenose mediji.

"Jeruzalem je dragulj u kruni, to je izlaz i ključ mira", kazao je Abas dodavši kako izraelska okupacija toga grada "utječe na porast napetosti, pogoršava cijelu situaciju i potiče ratove u regiji i u svijetu", prenio je dpa.

Abas je pozvao sudionike summita da izvrše pritisak na Izraelce da prekinu izgradnju naselja na Zapadnoj Obali i u istočnom Jeruzalemu. Također je kazao kako neće potpisati nikakav mirovni sporazum s Izraelcima prije nego što židovska država ne prekine okupaciju istočnog Jeruzalema, izvješćuje AP.

Palestinci na summitu traže snažnu arapsku potporu zbog izraelskih planova o nastavku izgradnje naselja u istočnom Jeruzalemu te odbacuje mogućnost indirektnih pregovora s Izraelcima "prije prekida izraelskih aktivnosti naseljavanja i njihove politike gotova čina", prenosi France presse.

Izrael je anektirao stari dio istočnog Jeruzalema nakon bliskoistočnog rata 1967. (hina/metro-portal)

27.03.2010. 19:09:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh