« Hrvatska
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
VIJESTI

Svjetski dan turizma 27. rujna

Svjetska turistička organizacija UNWTO ovogodišnju temu Dana turizma odredila prije pandemije, a potražnja za turističkim uslugama u ruralnim područjima ove godine je izraženija

Ruralni turizam treba braniti od masovnog ...
Ruralni turizam treba braniti od masovnog ... (Arhiva)
Više o

turizam

,

svjetski dan turizma

Turizam je razvojna šansa za ruralna područja, pri čemu valja izbjeći pretakanje urbanog i masovnog turizma u taj prostor, ističu stručnjaci uz Svjetski dan turizma 27. rujna, koji je ove godine posvećen temi "Turizam i ruralni razvoj".

Svjetska turistička organizacija UNWTO ovogodišnju temu Dana turizma odredila prije pandemije, a potražnja za turističkim uslugama u ruralnim područjima ove godine je izraženija nego u gradovima i velikim destinacijama.

Razlozi su većim dijelom zdravstveni, jer su se zbog brige za zdravlje i pridržavanja epidemioloških mjera, poput fizičke distance, ljudi okrenuli bližim odredištima više uronjenima u prirodu, bez velikih smještajnih kapaciteta i masovnosti.

Slično se dogodilo i u Hrvatskoj te Srbiji, kao i u Crnoj Gori, iako nešto manje, jer se u toj zemlji zbog njezine relativno male veličine, turizam još uvijek većinom odvija uz more i u većim mjestima/gradovima, istaknuli su stručnjaci koji se uz ostalo bave ruralnim turizmom iz te tri zemlje na online panelu "Razvoj turizma u ruralnim područjima" uoči Svjetskog dana turizma.

Svim tim zemljama zajedničko je, kao i cijeloj regiji, da ruralna područja čine oko 90 posto ukupnog prostora, koji je većinom zapušten i neiskorišten, a u novije doba i iseljen, što je, kako su ocijenili, velika šteta, jer je upravo u tom prostoru veliki razvojni potencijal zbog njegovih autentičnih prirodnih, tradicijskih, povijesnih i kulturnih vrijednosti.

27.09.2020. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh