Metro-portal.hr

objavljeno 27.09.2020. 10:01:00
VIJESTI

Svjetski dan turizma 27. rujna

Svjetska turistička organizacija UNWTO ovogodišnju temu Dana turizma odredila prije pandemije, a potražnja za turističkim uslugama u ruralnim područjima ove godine je izraženija

Ruralni turizam treba braniti od masovnog ...
Ruralni turizam treba braniti od masovnog ... (Arhiva)

Turizam je razvojna šansa za ruralna područja, pri čemu valja izbjeći pretakanje urbanog i masovnog turizma u taj prostor, ističu stručnjaci uz Svjetski dan turizma 27. rujna, koji je ove godine posvećen temi "Turizam i ruralni razvoj".

Svjetska turistička organizacija UNWTO ovogodišnju temu Dana turizma odredila prije pandemije, a potražnja za turističkim uslugama u ruralnim područjima ove godine je izraženija nego u gradovima i velikim destinacijama.

Razlozi su većim dijelom zdravstveni, jer su se zbog brige za zdravlje i pridržavanja epidemioloških mjera, poput fizičke distance, ljudi okrenuli bližim odredištima više uronjenima u prirodu, bez velikih smještajnih kapaciteta i masovnosti.

Slično se dogodilo i u Hrvatskoj te Srbiji, kao i u Crnoj Gori, iako nešto manje, jer se u toj zemlji zbog njezine relativno male veličine, turizam još uvijek većinom odvija uz more i u većim mjestima/gradovima, istaknuli su stručnjaci koji se uz ostalo bave ruralnim turizmom iz te tri zemlje na online panelu "Razvoj turizma u ruralnim područjima" uoči Svjetskog dana turizma.

Svim tim zemljama zajedničko je, kao i cijeloj regiji, da ruralna područja čine oko 90 posto ukupnog prostora, koji je većinom zapušten i neiskorišten, a u novije doba i iseljen, što je, kako su ocijenili, velika šteta, jer je upravo u tom prostoru veliki razvojni potencijal zbog njegovih autentičnih prirodnih, tradicijskih, povijesnih i kulturnih vrijednosti.

27.09.2020. 10:01:00
http://metro-portal.hr/svjetski-dan-turizma-27-rujna/127702/