« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
G20 BEZ EUROPE

Svjetski čelnici raspravljaju o zabrinjavajućoj nezaposlenosti

Mnogi od ministara G20 pod žestokim su pritiskom da poduzmu akcije na području zapošljavanja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Igor Sambolec/CROPIX)
Više o

nezaposlenost

,

zapošljavanje

,

summit G20

Ministri rada skupine G20, vodećih industrijskih i zemalja u razvoju, sastaju se u utorak na svom prvom sastanku kako bi raspravili o putevima za poticanje rasta stope zaposlenosti.

Dvodnevni summit održat će se bez ministara Velike Britanije, Francuske i Njemačke, u kojima je zračni promet onemogućen oblakom vulkanske prašine koji je s Islanda krenuo preko Europe.

Do sastanka na vrhu ministara rada dolazi nakon što su prošle jeseni svjetski čelnici objavili kako je skupina G20 glavni globalni forum za raspravu o ekonomskim pitanjima, koji zamijenjuje manju Skupinu G7, koja okuplja vodeće industrijske zemlje svijeta.

Financijski ministri skupine G20 sastat će se također u Washingtonu ovoga petka, uoči polugodišnjeg sastanka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke.

Dok se svjetsko gospodarstvo počelo oporavljati od prve poslijeratne recesije, posebice bogate zemlje vode borbu za smanjenje stope nezaposlenosti. Mnogi od ministara G20 pod žestokim su domaćim pritiskom da poduzmu akcije na području zapošljavanja.

Ekonomist MMF-a Ravi Balakrishnan prošloga je tjedna iznio predviđanja prema kojima napredna gospodarstva mogu očekivati da im stopa nezaposlenosti ostane na razini prosječno 9 posto 2011. godine.

Prema američkom Ministarstvu rada koje je i domaćin sastanka, ministri će razmotriti mjere koje su poduzete nakon summita G20 u Pittsburgu u rujnu te "dodatne korake" kako bi oživjeli stopu zapošljavanja.(hina/metro-portal)

20.04.2010. 07:38:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh