« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
cannabis globalis

Svjetska karta raširenosti kanabisa

Popularnost nemedicinske uporabe ovog opijata ne opada već više od 40 godina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

kanabis

,

lake droge

,

teške droge

Mnogi se i dan danas sjećaju kakvu je ulogu kanabis imao u počecima "flower power" revolucije 1960-ih koja je poticala mlade diljem svijeta da "vode ljubav, a ne rat".

Naravno, tad je postojalo uvjerenje da će ostavština pokreta biti svjetski mir. Mi danas znamo da nisu uspjeli u svojoj namjeri. Danas imamo samo milijune "napušenih" glava.

U tih nekoliko decenija opijat čija su omamljujuća svojstva poznata  već nekoliko tisuća godina sve je popularniji među mladima i adolescentima.

Današnje pretpostavke iznose podatak da je otprilike jedan od 25 radno sposobnih (oko 160 milijuna ljudi na planeti) koristio kanabis s ciljem da se nadrogira, bilo iz neznanja bilo namjerno zanemarujući štetne utjecaje po zdravlje.

Ogromna popularnost ovog opijata stoga izaziva sve veću zabrinutost među roditeljima i liječnicima.

Luoisa Degenhardt pri Sveučilištu New South Wales i Wayne Hall sa Sveučilišta Queensland kažu da kanabis usporava reakcije i povećava rizik od nesreća, izaziva bronhitis, ometa učenje, pamćenje i, ono najgore, udvostručuje opasnost od šizofrenije. Ipak, usprkos svim ovim činjenicama, popularnost droge ne opada.

"Otkada se po prvi put čulo za kanabis prije 40 godina među američkim studentima, njegova nemedicinska uporaba se raširila globalno, prvo u zemlje s visokim standardom, a odnedavno i u zemlje sa srednje velikim i malim primanjima stanovnika", kažu stručnjaci.

Prema podacima UN-ovog Ureda za drogu i kriminal, kanabis je najrašireniji u SAD-u, Australiji i Novom Zelandu a zatim u Europi.

Konzumiranje kanabisa naglo je poraslo između 1960-ih i 1970-ih. Zatim je počela stagnacija pa čak i opadanje konzumiranja. Sve do 1990-ih kad su se stvari vratile na staro.

U posljednje vrijeme Južna Amerika bilježi porast popularnosti ove droge kao i neke zemlje Afrike.

Profil uživatelja je sljedeći: prvi joint isprobao je u tinejdžerskim godinama, a vrhunac konzumiranja dosegao je u 20-ima. Navika uživanja kanabisa zatim počinje opadati jer mladi čovjek započinje karijeru, stupa u brak i stvara obitelji.

Jedan od deset onih koji probaju drogu postane svakodnevni korisnik, a 20 do 30 posto njih kanabis uživa jednom tjedno. Redovni uživatelji lakše prijeđu i na puno teže i opasnije opijate poput heroina i kokaina, iako stručnjaci smatraju da ta veza još nije u potpunosti potvrđena.

Ipak, stručnjaci napominju da učinci kanabisa nisu ništa u usporedbi s onima koje izazivaju duhan, alkohol i ostale jake droge.

17.10.2009. 13:04:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh