« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
DOMINIQUE STRAUSS-KHAN:

Svjetska ekonomija je sumorna, a slijedi pustoš nezaposlenosti

Neke zemlje suočene su s "fiskalnim kolapsom" i vrlo je izgledno povlačenje novca iz novih ekonomija.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

MMF

,

nezaposlenost

,

svjetska ekonomija

,

Dominique Strauss-Kahn

,

financijska kriza

,

fiskalni kolaps

,

monetarna politika

Izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn izjavio je da je situacija u svjetskoj ekonomiji "sumorna" te da će doći do "pustoši nezaposlenosti" ako se ne poduzmu veći napori, javila je agencija Bloomberg.

Govoreći u ponedjeljak pred Međunarodnom organizacijom rada u Ženevi, Strauss-Kahn je rekao da kriza prijeti bacanjem milijuna ljudi natrag u siromaštvo te da bi moglo doći do nemira pa čak i ratova.

Neke zemlje suočene su s "fiskalnim kolapsom" i vrlo je izgledno povlačenje novca iz novih ekonomija, rekao je.

Zemlje u razvoju stradavaju dok ulagači bježe s rizičnijih tržišta za vrijeme globalne financijske krize. MMF je dao ekonomijama među kojima su Mađarska, Ukrajina, Pakistan i Latvija 55 milijardi dolara u proteklih šest mjeseci kako bi spriječio nelikvidnost iscrpivši time svoja sredstva.

"MMF je spreman učiniti više", rekao je Strauss-Kahn. "Ali to nije dovoljno" jer kreatori politike moraju "iznova projektirati svoje modele kako bi bili u stanju djelovati s manjim dotokom novca. Novac bez promjene politike je beskoristan".

Strauss-Kahn je lobirao da se sredstva MMF-a povećaju s 250 na 500 milijardi dolara. Ministri financija G-20 obećali su ranije ovoga mjeseca da će najmanje udvostručiti sredstva MMF-a za pomoć državama najteže pogođenim financijskom krizom.

Pozvavši vlade na smanjenje poreza i troškova, Strauss Kahn je rekao da je monetarna politika "dosegnula svoj limit" i da je oporavak moguć u 2010. godini ovisno o tome "kakva će politika biti provedena".

Dosad obećani fiskalni poticaji iznose između 1,6 posto i 1,7 posto BDP-a, a MMF je zatražio 2 posto, kazao je Strauss-Kahn.

"Još uvijek ima prostora u nekim zemljama" za više, ali ni "ovo nije loše", rekao je.

"Ono što je učinjeno u stanovitom smislu dokazuje da koordinacija nije tako loša". Potrebna su poboljšanja u financijskoj industriji za borbu protiv krize, izjavio je Strauss-Kahn. (hina/metro-portal)

23.03.2009. 21:01:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh