« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

Svinjska gripa došla u Hrvatsku

Prvi pacijent prebolio je gripu na kućnom liječenju, a tek sada se utvrdilo da se radilo o gripi A (H1N1)

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

svinjska gripa u Hrvatskoj

,

gripa A (H1N1)

Svinjska gripa stigla je u Hrvatsku. Prvi pacijent obolio od gripe A u Hrvatskoj razlog je sazivanja izvanredne konferencije za novinare ministra zdravstva Darka Milinovića koja je upravo počela.

Oko podneva Kolaborativni centar Svjetske zdravstvene organizacije za gripu u Londonu javio je našem ministarstvu zdravstva da je Hrvatska dobila prvi slučaj oboljelog od virusa "H1N1", popularno znanog svinjska gripa.

O potvrđenom prvom slučaju svinjske gripe u nas izvijestio je danas ministar zdravstva Darko Milinović, pozivajući se na zakon o pravima pacijenata i neotkrivajući puno detalja oko oboljelog.

Nakon što je bio na proputovanju u nekoliko zemalja gdje je izoliran virus svinjske gripe, za sada domaćoj javnosti nepoznatog identitega, hrvatski državljanin vratio se kući, ne znajući da je usput pokupio virus pred kojim se "trese" cijeli svijet.

Sa simptomima gripe obratio se svom liječniku, koji ga je uputio na kućno liječenje, a njegove nalaze poslao na analizu jer se sumnjalo i na virus svinjske gripe. Dok je London analizirao imamo li prvog Hrvata sa svinjskom gripom ili ne, proteklo je desetak dana, tijekom kojih je oboljeli na kućnoj njezi prebolio "najopasniji virus današnjice", kako je H1N1 opisan u dijelu medija.

Svjetska zdravstvena organizacija prošlog je tjedna zbog svinjske gripe proglasila prvu pandemiju u 21. stoljeću. U svijetu je dosado oboljelo gotovo 30 tisuća ljudi, a zaraza se proširila u više od 70 zemalja svijeta.

Britanske vlasti jučer su potvrdile kako je virus H1N1 usmrtio prvu osobu u Europi. Bolest je pokosila 38-godišnju Škotinju koja je prije smrti porodila dijete i to tri mjeseca prije termina.  Osim gripe, navedeno je u priopćenju, imala je i drugih zdravstvenih problema.

15.06.2009. 14:58:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh