« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
RIGIDNO

SDP se priključio kritikama zakona o umjetnoj oplodnji

Novi prijedlog zakona je najradikalniji i najrestriktivniji u Europi pa je i stari zakon iz 1978. bolji od njega

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

SDP

,

udruga RODA

,

neplodnost

,

umjetna oplodnja

Klub SDP-a danas je potvrdio kako je ta stranka nezadovoljna novim zakonskim prijedlogom o potpomognutoj oplodnji iz nekoliko razloga. Prvenstveno, novim prijedlogom zakona nije dozvoljeno zamrzavanje zametaka, već samo jajnih stanica i spermija, te se žena stoga mora podvrgavati dodatnim traumatiziranjima u postupku medicinski potpomognute oplodnje. Također liječenje neplodnosti, kako ga predviđa sporni zakon, odnosi se samo na osobe koje su u braku što je, kako ističu u SDP-u, nedopustivo.

Dodano je i kako je u Hrvatskoj postojala dugogodišnja praksa zamrzavanja zametaka i jajnih stanica, a ta uspješna praksa hrvatske medicine novim će zakonom nestati. Iskustvo struke kaže da kada se zamrzne jajna stanica, šansa da je se oplodi kada se odmrzne manja je od jedan posto, a zbog zabrane zamrzavanja zametaka, žene će se izlagati opetovanom riziku hormonske stimulacije. Zamrzavanje zametaka uobičajena je praksa velikih medicinskih centara u EU, a Hrvatska će biti jedina zemlja u Europi u kojoj će to biti moguće, ističu iz SDP-a dodajući kako je čak i onaj zakon iz 1978. bolji od predloženog.

Iz udruge Rode poručili su kako je prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji najradikalniji i najrestriktivniji u Europi. Sličan je zakon donedavno imala Italija, no Ustavni je sud to riješio na zadovoljstvo talijanskih građana.

Prema podacima jedne studije, tijekom studenog prošle godine 44 para iz Hrvatske bila su na umjetnoj oplodnji u inozemstvu i to njih 28 u Sloveniji, 15 u Češkoj, te jedan par u Belgiji.

Izvor: Hina

15.06.2009. 16:17:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh