« Glazba
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
GODINA SLAVNOG SKLADATELJA

Svijet obilježava 200. godišnjicu rođenja Chopina

Nizom manifestacija od Francuske, Egipta i Japana, sve do svemira, obilježava se 200. obljetnica rođenja Frederica Chopina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Frederic Chopin

,

200. godišnjica

"Frederic Chopin poljska je ikona", jer "nitko drugi tako dobro ne utjelovljuje poljsku kulturu", ističe Andrzej Sulek, ravnatelj Chopinova instituta u Varšavi za agenciju AP. "Chopin je najbolji poljski brand, najbolji poljski proizvod s kojim se ništa ne može usporediti", drži Mariusz Brymora iz poljskog ministarstva vanjskih poslova.

No Chopina u Francuskoj, gdje je proveo drugu polovicu života, drže velikanom francuske glazbe, ističe Adam Zamoyski, povjesničar i autor nove biografije "Chopin: kraljević romantike".

Poljski parlament je 2010. službeno proglasio "Chopinovom godinom" i Varšava inzistira na isticanju njegova poljskog identiteta jer ga mnogi povezuju s Francuskom. Chopinov otac bio je francuski emigrant, a skladatelj je rođen 22. veljače 1810., prema upisu u crkvene knjige, odnosno 1. ožujka prema obiteljskom kazivanju, u mjestu Zelazowa Wola blizu Varšave, od majke Poljakinje.

Poljska obilježava oba datuma i u tih desetak dana održat će niz koncerata u Varšavi i Zelazowoj Woli u izvedbi pijanista poput Daniela Barenboima, Evegenija Kissina, Garricka Ohlssona, Marthe Argerich i Krystiana Zimermana.

Za Chopinova života, Rusija, Pruska i Austrija vladale su dijelovima Poljske koja tada nije postojala kao nacionalna država. Godine 1830., kad je Chopin krenuo na turneju po Europi, izbio je ustanak u Varšavi protiv ruske vlasti, koji je bio brutalno ugušen i Chopin se nikada nije vratio.

Svojatali ga i Nijemci, Rusi, Francuzi...

Poljaci u njegovoj glazbi čuju nostalgiju za domovinom te ističu poljske elemente u cijelome opusu, poglavito Polonezama i Mazurkama, ukorijenjenima u poljski folklor. No svojatali su ga i Nijemci koji su u njemu prepoznavali tradiciju njemačkog romantizma, te Rusi koji su iščitavali slavenski duh.

Prije nego će umrijeti, vjerojatno od tuberkuloze, u dobi od 39 godina Chopin je zatražio da mu srce bude izvađeno i vraćeno u voljenu domovinu. Tijelo je pokopano u Parizu gdje je proveo drugu polovicu života i uz posljednje počivalište Jima Morrisona i Edith Piaf, njegov je grob za turiste najposjećeniji na groblju Pere Lachaise.

Chopinovo srce, očuvano u alkoholu, ugrađeno je u stup varšavske crkve, a poljske vlasti redovito su odbijale dopustiti DNK analizu kojom su znanstvenici željeli istražiti nije li ipak podlegao cističnoj fibrozi, u to doba nepoznatoj bolesti.

U obnovljenu muzeju u Varšavi od 1. ožujka moći će se pogledati Chopinova osobna pisma, rukopisi i multimedijska priča o njegovu životu, a među oko 2.000 raznih manifestacija diljem svijeta ove godine održat će se i nekih 1.500 koncerata.

Chopinova godina počela je u siječnju festivalom klasične glazbe u Nantesu, nastavlja se u španjolskome gradu Bilbau, te Chopinovim tjednom u četiri japanska grada u svibnju, a poslije Rio de Janeria Chopinov festival počinje 10. lipnja u Varšavi, piše agencija AFP.

Astronauti, koji su 8. veljače poletjeli u svemir, ponijeli su na svemirsku postaju CD sa Chopinovom glazbom i rukopis njegova Preludija Opus 28, br. 7, kao poklon poljske vlade. Zapovjednik Endeavoura George Zamka, poljskih korijena, rekao je uoči lansiranja da će slušanje Chopina pojačati osjećaj veličine svemira.

Cjelovit Chopinov opus od nekih 15 sati glazbe izvodit će 60 pijanista krajem veljače u francuskome gradu Chateaurouxu i u Parizu pod naslovom "Sretan rođendan Mr. Chopin".

U malome dvorcu u Nohantu, koji je pripadao obitelji Chopinove velike ljubavi književnice George Sand, skladatelj je skladao neka od svojih najpoznatijih djela i u lipnju će se ondje tri tjedna održavati koncerti. (hina/metro-portal)

20.02.2010. 09:10:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh