« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
najslađi užitak

Švicarci smišljaju idealnu čokoladu - ne deblja i ne topi se

Čokolada koja se topi i lijepi za prste trebala bi postati prošlost, prenosi agencija AFP.

(GettyImages)
Više o

Nestle

,

čokolada

,

Barry Callebaut

Švicarski znanstvenici istražuju kako napraviti čokoladu koja sadrži manje kalorija i ne topi se do temperature od 55 stupnjeva Celzijevih. Iz kompanije Barry Callebaut, poznatog švicarskog proizvođača čokolade, tvrde da je to moguće vlastitom proizvodnjom i manjom količinom kakaovog maslaca.

Već godinama čokoladu koja je otporna na visoke temperature konzumiraju švicarski i američki vojnici ali nikad se nije proizvodila industrijski i u velikim količinama.

Švicarska čokolada najbolje se prodaje u Kanadi, Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji. Jedan od glavnih razloga je i vrijeme - u tim zemljama uglavnom ne vladaju velike vrućine i sparine.

Proizvodnjom čokolade koja se ne topi lako, domišljati Švicarci žele povećati prodaju svoje čokolade u Kini, Indiji, Južnoafričkoj republici, Latinskoj Americi i južnim dijelovima SAD-a, dakle u područjima gdje vlada toplija klima.

Ovakva čokolada navodno ne gubi na svojoj kvaliteti - jednakog je okusa i topi se samo u dodiru sa slinom. Ni to nije sve! Ova nova čokolada činila bi ljude sretnijima zahvaljujući pozitivnom učinku feniletilamina, tvari koja djeluje antidepresivno. Ovaj stimulans već je prisutan u proizvodnji čokolade ali njegovom izolacijom dobiva se još sretnija čokolada.

Ispitivanja tu ni izdaleka nisu gotova jer najmanje 230 prirodnih tvari sadržanih u kakaovom zrnu pozitivno utječe na ljudsko zdravlje i otvara nove mogućnosti istraživanja.

I poznata kompanija Nestlé ovdje želi svoj dio kolača pa na jesen planira otvoriti istraživački centar koji će se ponajprije baviti razvojem luksuznih čokolada.

Nezavisni švicarski proizvođači čokolade ipak su skeptični prema novim istraživanjima. Smatraju da je upotreba prirodnih sastojaka jedini način dobivanja najbolje i najukusnije čokolade.


23.08.2009. 22:54:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh