« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
STVARNO?

Švicarci protiv bezuvjetnog osnovnog dohotka

Švicarci su velikom većinom glasova odbili prijedlog za uvođenje bezuvjetnog osnovnog dohotka. Prema prvim rezultatima dobivenima nakon zatvaranja birališta, 78 posto građana se izjasnilo protiv, a 22 posto za

Ništa od love bez rada
Ništa od love bez rada (ajg/dpa/dw)
Više o

bezuvjetni osobni dohodak

,

Švicarska

,

referendum

Unatoč tome, inicijatori referenduma govore o "senzacionalnom uspjehu". 22 posto je znatno više nego što smo očekivali, komentirao je Daniel Häni, glasnogovornik "Inicijative osnovni dohodak". "To znači da se rasprava nastavlja, pa i ona međunarodna."

Važan razlog odbijanja su nejasnoće oko financiranja bezuvjetnog osnovnog dohotka, objasnio je u izjavi za švicarsku televiziju SRF Claude Longchamp, voditelj Instituta gfs.bern.

I druga pitanja na referendumu

Istovremeno se provelo izjašnjavanje i o inicijativi da državna poduzeća poput pošte ili željeznice budu obvezna u prvi plan staviti interese građana, a ne profit, te o prijedlogu za novo strukturiranje financiranja gradnje cesta. Za sada se čini da će te dvije inicijative biti odbijene.

Osim o osnovnom dohotku, Švicarci su se danas na referendumu izjašnjavali i o drugim pitanjima. Tako je 66 posto građana podržalo zakonsku reformu kojom bi se trebao ubrzati postupak za dodjelu azila, a 61 posto građana želi dopuštanje preimplantacijske genetske dijagnostike pod određenim strogim uvjetima.

05.06.2016. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh