Metro-portal.hr

objavljeno 05.06.2016. 15:01:00
STVARNO?

Švicarci protiv bezuvjetnog osnovnog dohotka

Švicarci su velikom većinom glasova odbili prijedlog za uvođenje bezuvjetnog osnovnog dohotka. Prema prvim rezultatima dobivenima nakon zatvaranja birališta, 78 posto građana se izjasnilo protiv, a 22 posto za

Ništa od love bez rada
Ništa od love bez rada (ajg/dpa/dw)

Unatoč tome, inicijatori referenduma govore o "senzacionalnom uspjehu". 22 posto je znatno više nego što smo očekivali, komentirao je Daniel Häni, glasnogovornik "Inicijative osnovni dohodak". "To znači da se rasprava nastavlja, pa i ona međunarodna."

Važan razlog odbijanja su nejasnoće oko financiranja bezuvjetnog osnovnog dohotka, objasnio je u izjavi za švicarsku televiziju SRF Claude Longchamp, voditelj Instituta gfs.bern.

I druga pitanja na referendumu

Istovremeno se provelo izjašnjavanje i o inicijativi da državna poduzeća poput pošte ili željeznice budu obvezna u prvi plan staviti interese građana, a ne profit, te o prijedlogu za novo strukturiranje financiranja gradnje cesta. Za sada se čini da će te dvije inicijative biti odbijene.

Osim o osnovnom dohotku, Švicarci su se danas na referendumu izjašnjavali i o drugim pitanjima. Tako je 66 posto građana podržalo zakonsku reformu kojom bi se trebao ubrzati postupak za dodjelu azila, a 61 posto građana želi dopuštanje preimplantacijske genetske dijagnostike pod određenim strogim uvjetima.

05.06.2016. 15:01:00
http://metro-portal.hr/svicarci-protiv-bezuvjetnog-osnovnog-dohotka/98490/