« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
UN ŽENE

Svi programi za ženska prava UN-a povjereni Čileanki

Bachelet, prva žena na čelu Čilea, pridavala je prioritet pitanjima žena tijekom cijelog svog mandata

Michelle Bachelet
Michelle Bachelet (Getty Images)
Više o

ženska prava

,

Michelle Bachelet

,

sprovod Sai Babe

Bivša čileanska predsjednica Michelle Bachelet, koju je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u utorak imenovao na čelo novog UN-ovog tijela za žene, nadzirat će sve UN-ove programe za promicanje ženskih prava i njihovo puno sudjelovanje u globalnim poslovima.

Novo tijelo, koje treba postati operativno u siječnju, objedinjuje četiri UN-ove agencije i urede: UN-ov razvojni fond za žene (UNIFEM), Odjel za unaprijeđenje položaja žena (DAW), Ured posebnog savjetnika za ravnopravnost spolova, te Institut za međunarodna istraživanja za unaprijeđenje položaja žena (UN-INSTRAW).

Novo tijelo, nazvano "UN Žene", promicat će interese žena i djevojaka diljem svijeta", rekao je Ban novinarima objavljujući imenovanje.

"Michelle Bachelet donosi na taj ključni položaj dinamično globalno vodstvo, visoko cijenjene političke vještine i rijetku sposobnost da stvara konsenzus", rekao je Ban, ističući kako je uvjeren da "pod njezinim jakim vodstvom UN može poboljšati živote milijuna žena i djevojaka diljem svijeta".

Bachelet, prva žena na čelu Čilea, pridavala je prioritet pitanjima žena tijekom cijelog svog mandata, a otkako je napustila ured surađivala s UNIFEM-om, zagovarajući potrebe žena Haitija nakon siječanjskog razornog potresa. Njoj je u ožujku istekao mandat predsjednice Čilea.

Novo tijelo UN-a za prava žena imat će godišnji proračun od najmanje 500 milijuna dolara, što je dvostruko više od dosadašnjih ukupnih proračuna četiriju agencija koje obuhvaća.(hina/metro-portal)

15.09.2010. 09:33:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh