« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
HILLARY CLINTON:

Svi problemi u vezi sa sporazumom START su riješeni

Preostaju još tehnička pitanja, ali mi smo pred potpisivanjem novog ugovora između Sjedinjenih Država i Rusije, poručila je državna tajnica

(Getty Images)
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

Rusija

,

sporazum START

,

nuklearno razoružanje

Svi glavni problemi u svezi s novim rusko-američkim ugovorom o nuklearnom razoružanju START-om riješeni su, rekla je u petak američka državna tajnica Hillary Clinton u Moskvi.

"Ohrabrio nas je pomak u novom ugovoru START-u. Naša pregovaračka izaslanstva objavila su da su riješila sve glavne probleme", rekla je Clinton nakon susreta s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom.

"Preostaju još tehnička pitanja, ali mi smo pred potpisivanjem novog ugovora između Sjedinjenih Država i Rusije", dodala je.

Ugovor o razoružanju o kojemu rusko i američko izaslanstvo mjesecima pregovaraju u Ženevi treba zamijeniti START 1, zaključen 1991., koji je istekao 5. prosinca 2009.

Od početka godine Moskva i Washington tvrde da su veoma blizu postizanju dogovora, ali još nisu utvrdili datum njegova potpisivanja.

Na sastanku američke državne tajnice i Medvedeva bio je i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji je rekao da Iran upravo propušta priliku za dijalog s međunarodnom zajednicom i ciljane sankcije mogle bi na koncu biti "neizbježne".

"Mislimo da Iran propušta priliku za uspostavu iskrenog, obostrano korisnog dijaloga na temelju iznijetih prijedloga", kazao je nakon susreta Clinton i Medvedeva.

Lavrov je usto ponovio da se Rusija u načelu više ne protivi sankcijama protiv Irana, za koji sumnja da želi izraditi nuklearni vojni program.

"Kao što je rekao predsjednik Medvedev, sankcije rijetko postižu uspjeh, ali možemo doći u situaciju da budu neizbježne. Ne isključujemo da bi se takva situacija mogla dogoditi s Iranom", kazao je.

"Sankcije moraju biti pametne, ciljane, a ne paralizirajuće s negativnim humanitarnim učinkom na stanovništvo", dodao je. (hina/metro-portal)

19.03.2010. 18:25:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh