« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ZAGUŠENJE ZRAČNOG PROSTORA

Svi letovi iz SAD-a za Haiti obustavljeni, poginulih UN-ovaca sve više

Broj poginulih pripadnika UN-a u katastrofalnom potresu na Haitiju porastao je na 36, a gotovo 200 se još uvijek vodi pod nestalima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

UN

,

Haiti

,

potres

,

zračni prostor

,

letovi

Uprava SAD-a za promet obustavila je sve letove za Haiti zbog velikog zagušenja glavne zračne luke te karipske države koja se u četvrtak nakon razornog potresa postala središnje odredište pomoći svijeta. Vlada Haitija je rekla da trenutno u svoj zračni prostor ne prihvaća nove letove što je Saveznu upravu za zrakoplovstvo (FAA) SAD-a primoralo da sve zrakoplove ostavi u SAD-u, rekao je jedan dužnosnik vlade pod uvjetom da ostane neimenovan.

Devet je zrakoplova već bilo u zraku i kružilo nad aerodromima čekajući slijetanje u Port-au-Princeu, rekao je dužnosnik. Zračna luka haićanske prijestolnice bila je potpuno zagušena velikim priljevom pomoći. Obustava letova prvotno je uvedena do popodnevnih sati no može biti produžena na temelju zahtjeva haićanske vlade. Obustava se neće odnositi na letove vojske SAD-a, koja se nalazi na licu mjesta i pomaže upravljanje zračnim prometom na aerodromu.

Istovremeno, broj poginulih pripadnika UN-a u katastrofalnom potresu na Haitiju porastao je na 36, a gotovo 200 se još uvijek vodi pod nestalima, dok je osmero izvučeno živo ispod ruševina zgrada, izjavili su u četvrtak dužnosnici UN-a. Glasnogovornik mirovne misije UN-a na Haitiju David Wimhurst rekao je u četvrtak poslijepodne da je poginulo 19 mirovnjaka, četiri policijska časnika i 13 civila.

Po njegovim riječima, oko 160 UN-ovih djelatnika, domaćih i stranih, vodi se pod nestalima zajedno s 18 policajaca i 10 vojnika. Osmero djelatnika UN-a izvučeno je živo iz ruševina. (hina/metro-portal)

14.01.2010. 21:25:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh