« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Sveučilište podržava uvođenje državne mature

Prinos objektivizaciji nacionalnih obrazovnih rezultata

Srednjoškolci nisu bili zadovoljni brzopletim pokušajem uvođenja državne mature
Srednjoškolci nisu bili zadovoljni brzopletim pokušajem uvođenja državne mature (Marin Tironi/CROPIX)
Više o

državna matura

,

Sveučilište u Zagrebu

,

upisi na fakultete

,

srednje škole

,

fakulteti

Sveučilište u Zagrebu podržava uvođenje državne mature jer ju smatra prinosom objektivizaciji obrazovnih rezultata na nacionalnoj razini, ali i žali što, na razini sveučilišta, nije bilo uključeno u pripreme državne mature, iako su neki sveučilišni profesori kao pojedinci radili na njezinoj pripremi.

Državna matura ipak neće biti isključivo mjerilo upisa na zagrebačko Sveučilište budući da, u skladu s načelom sveučilišne autonomije, njegove sastavnice zadržavaju pravo da postave i neke druge uvjete za upis, istaknuo je prorektor za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Ivan Šimonović na današnjoj konferenciji za novinare.

Šimonović i prorektorica za studije i upravljanje kvalitetom Ljiljana Pinter te prorektor za poslovanje Tonko Ćurko izvijestili su o više aktualnih sveučilišnih tema, pa tako i o rezultatima razredbenog postupka u jesenskom upisnom roku za upis u prvu godinu preddiplomskih studija, kao i o upisu studenata u prvu godinu diplomskih studija u akademskoj godini 2008./2009.

U rujanskome roku - do 16. rujna - na zagrebačko Sveučilište upisano je 568 studenata, što nisu i konačni podatci budući da na nekim fakultetima - primjerice na akademijama likovnih i dramske umjetnosti razredbeni postupci još traju, izvijestila je Pinter.

Tako po prikupljenim podatcima, na Sveučilištu još ima 21 slobodno mjesto bez plaćanja i to na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu (PMF), 162 za studij po linearnom modelu plaćanja, 189 uz maksimalnu participaciju i 78 slobodnih mjesta za strance.

U srpanjskom roku upisano je pak 13.626 studenata kad je sve upisne kvote popunilo deset sveučilišnih sastavnica, a u rujanskome roku su do sada upisne kvote popunila još tri fakulteta - Kineziološki, Prehrambeno-biotehnološki i Edukacijsko-rehabilitacijski.

Kad je pak riječ o upisima u prvu godinu diplomskih studija, rok za upis i razredbeni postupci bit će 15. listopada, ali će, istaknula je Pinter, još jedan upisni rok biti u ožujku sljedeće godine kako bi studenti prve generacija studenata koji preddiplomske studije završavaju u skladu s Bolonjskim procesom imali, kad završe preddiplomski studij, još jednu mogućnost upisa i tako ne bi morali čekati cijelu akademsku godinu na upis. (HINA)

17.09.2008. 19:22:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh