Metro-portal.hr

objavljeno 17.09.2008. 19:22:24

Sveučilište podržava uvođenje državne mature

Prinos objektivizaciji nacionalnih obrazovnih rezultata

Srednjoškolci nisu bili zadovoljni brzopletim pokušajem uvođenja državne mature
Srednjoškolci nisu bili zadovoljni brzopletim pokušajem uvođenja državne mature (Marin Tironi/CROPIX)

Sveučilište u Zagrebu podržava uvođenje državne mature jer ju smatra prinosom objektivizaciji obrazovnih rezultata na nacionalnoj razini, ali i žali što, na razini sveučilišta, nije bilo uključeno u pripreme državne mature, iako su neki sveučilišni profesori kao pojedinci radili na njezinoj pripremi.

Državna matura ipak neće biti isključivo mjerilo upisa na zagrebačko Sveučilište budući da, u skladu s načelom sveučilišne autonomije, njegove sastavnice zadržavaju pravo da postave i neke druge uvjete za upis, istaknuo je prorektor za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Ivan Šimonović na današnjoj konferenciji za novinare.

Šimonović i prorektorica za studije i upravljanje kvalitetom Ljiljana Pinter te prorektor za poslovanje Tonko Ćurko izvijestili su o više aktualnih sveučilišnih tema, pa tako i o rezultatima razredbenog postupka u jesenskom upisnom roku za upis u prvu godinu preddiplomskih studija, kao i o upisu studenata u prvu godinu diplomskih studija u akademskoj godini 2008./2009.

U rujanskome roku - do 16. rujna - na zagrebačko Sveučilište upisano je 568 studenata, što nisu i konačni podatci budući da na nekim fakultetima - primjerice na akademijama likovnih i dramske umjetnosti razredbeni postupci još traju, izvijestila je Pinter.

Tako po prikupljenim podatcima, na Sveučilištu još ima 21 slobodno mjesto bez plaćanja i to na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu (PMF), 162 za studij po linearnom modelu plaćanja, 189 uz maksimalnu participaciju i 78 slobodnih mjesta za strance.

U srpanjskom roku upisano je pak 13.626 studenata kad je sve upisne kvote popunilo deset sveučilišnih sastavnica, a u rujanskome roku su do sada upisne kvote popunila još tri fakulteta - Kineziološki, Prehrambeno-biotehnološki i Edukacijsko-rehabilitacijski.

Kad je pak riječ o upisima u prvu godinu diplomskih studija, rok za upis i razredbeni postupci bit će 15. listopada, ali će, istaknula je Pinter, još jedan upisni rok biti u ožujku sljedeće godine kako bi studenti prve generacija studenata koji preddiplomske studije završavaju u skladu s Bolonjskim procesom imali, kad završe preddiplomski studij, još jednu mogućnost upisa i tako ne bi morali čekati cijelu akademsku godinu na upis. (HINA)

17.09.2008. 19:22:24
http://metro-portal.hr/sveuciliste-podrzava-uvodjenje-drzavne-mature/11755/