« Iza ogledala
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
HMM ...

Sveti Gral nam je pod nosom već stoljećima?

U Europi trenutno ima oko 200 starih kaleža od različitih materijala za koje se tvrdi da su SVeti Gral, a sad im se pridružio još jedan

Ovaj je kalež već tisuću godina izložen u bazilici sv. Izidora
Ovaj je kalež već tisuću godina izložen u bazilici sv. Izidora (Screenshot YouTube)
Više o

Sveti Gral

,

crkva sv. Izidora

,

Leon

Sveti Gral je tražena roba uz koju se pletu mnoge tajne i misterije, a i u filmovima je dobro prolazio - sjetimo se Indiane Jonesa. No, samo u Europi ima dvjestotinjak kaleža raznih vrsta i od raznih materijala za koje se redom tvrdi da su zapravo Sveti Gral.

Zadnju takvu tvrdnju iznijeli su povjesničari Margarita Torres i Jose Ortiza del Rio koji su napisali i knjigu u kojoj su opisali svoje trogodišnje istraživanje po kojem je kalež stigao u Španjolsku iz Egipta.

Zadnjih šezdesetak godina kalež optočen draguljima nalazi se u muzeju u gradu Leonu, a prije toga je tisuću godina bio u bazilici sv. Izidora nakon što ga je sredinom 11. stoljeća kastiljskom kralju Ferdinandu poklonio jedan muslimanski vođa nakon što je Ferdinand poslao pomoć Egiptu u kojem je vladala glad.

Tijekom godina kalež je dorađivan, optočen zlatom i draguljima, tako da se ne može reći kako je zapravo izgledao na samom početku. 

Sve u svemu, evo kako sada izgleda:

01.04.2014. 15:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh