« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
KAZNA IH SUSTIGLA

Švedski neonacist zbog krađe natpisa "Arbeit macht frei" dobio 32 mjeseca zatvora

Dvojica sudionika u krađi također su osuđena na zatvorske kazne, i to od dvije i pol godine te dvije godine i četiri mjeseca

Natpis Arbeit macht frei
Natpis Arbeit macht frei (Getty Images)
Više o

krađa

,

neonacisti

,

Auschwitz

,

Arbeit macht frei

Švedski neonacist Anders Hoegstroem osuđen je u četvrtak na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog "poticanja na krađu" natpisa "Arbeit macht Frei" iz negdašnjega nacističkog koncentracijskog logora Auschwitza, objavio je glasnogovornik krakovskoga suda Rafal Lisak.

Dvojica Poljaka, Hoegstroemovih sudionika u krađi, također su osuđena na zatvorske kazne, i to od dvije i pol godine te dvije godine i četiri mjeseca. Hoegstroem (34) je priznao krivnju. Kaznu će služiti u Švedskoj u skladu s dogovorom sa švedskim pravosudnim vlastima, objasnio je Lisak, dodajući kako će biti prevezen u Švedsku za sedam dana, čim kazna postane pravomoćna. Natpis od kovanog željeza "Arbeit macht frei" ('Rad oslobađa') na ulazu u bivši nacistički logor ukraden je u prosincu 2009., ali je pronađen samo tri dana poslije razrezan u tri dijela. Pet Poljaka koji su ga ukrali ubrzo su uhićeni.

Krađa zloglasnog natpisa uzburkala je duhove u Poljskoj, Izraelu i među negdašnjim zatočenicima logora. Nacistička Njemačka u Auschwitzu je od 1940. do 1945. ubila oko 1,1 milijun ljudi, najviše Židova, te Poljaka, Roma i zarobljenih sovjetskih vojnika. (hina/metro-portal)

30.12.2010. 20:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh