« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ARBEIT MACHT FREI

Švedski neonacist tvrdi da nije ukrao znak iz Auschwitza

Andersa Hogstroma krivično se goni zbog poticanja na krađu i nanošenja štete, te zbog ilegalne trgovine kulturnim dobrima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Švedska

,

krađa

,

Auschwitz

,

Arbeit macht frei

,

Anders Hogstrom

Bivši švedski neonacistički vođa Anders Hogstrom, uhićen zbog navodne umiješanosti u krađu natpisa "Arbeit macht frei" iz nekadašnjeg nacističkog logora Auschwitz-Birkenau, odbacuje optužbe koje ga terete, izjavio je njegov odvjetnik u petak.

Hogstromu (34), privedenom u četvrtak u Stockholmu, švedski sudac potvrdio je tijekom popodneva pritvor u očekivanju odluke o njegovu vjerojatnom izručenju Poljskoj, kazao je Bjorn Sandin.

"Sud je odlučio da mora ostati u pritvoru. Tužitelj je ocijenio da postoji opasnost da pokuša napustiti zemlju", rekao je on.

Odvjetnik je ocijenio da postoje veliki izgledi da se njegova klijenta izruči Poljskoj kako bi mu se ondje sudilo. "Postoji čvrsto pravilo da ako su objektivni kriteriji za europski uhidbeni nalog ispunjeni, osoba mora biti izručena zemlji koja je traži", rekao je on.

Andersa Hogstroma, protiv kojega je Poljska izdala europski uhidbeni nalog, krivično se goni zbog "poticanja na krađu i nanošenja štete, kao i zbog ilegalne trgovine kulturnim dobrima", piše u optužnici koju je u petak pred sudom izrekao švedski sudac zadužen za taj predmet.

Pet Poljaka uhićeno je tri dana nakon krađe nacističkog natpisa 18. prosinca, ali je istraga ubrzo usmjerena na Švedsku.

"Optužen je za poticanje na krađu, brani se da ništa od toga nije učinio, nikome nije povjerio zadatak, niti je umiješan u potraživanje novca", izjavio je Sandin.

Podrijetlom s juga Švedske, Anders Hogstrom osnovao je i vodio između 1994. i 1999. Nacional-socijalističku frontu, glavnu švedsku neonacističku stranku raspuštenu 2008., a potom se ogradio od neonacizma, u tolikoj mjeri da ga se smatralo uzornim pokajnikom.

Izjavio je u siječnju švedskom dnevniku da je trebao biti posrednik u krađi s ciljem preprodaje nacističkog natpisa ali da je o tome obavijestio poljsku policiju, no istražitelji u Poljskoj tu tvrdnju opovrgavaju. (hina/metro-portal)

13.02.2010. 00:07:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh