« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PRISILNI TJEDAN

Novinari lista USA Today moraju na neplaćeni dopust

Gotovo 1.500 zaposlenika drugog najtiražnijeg lista u SAD-u po nalogu vlasnika lista, tvrtke Gannet Co., mora na neplaćeni odmor

(Getty Images)
Više o

novinari

,

USA Today

,

neplaćeni dopust

,

Gannett Co.

Američki dnevni list USA Today prisiljava svoje osoblje da uzme tjedan dana neplaćenog dopusta, kako bi pomogli listu da parira stalnom padu prihoda od oglasa, objavio je u petak glasnogovornik lista.

Gotovo 1.500 zaposlenika drugog najtiražnijeg lista u SAD-u, mora uzeti jednotjedni odmor između 28. veljače i 3. srpnja, rekao je glasnogovornik Ed Cassidy.

Većina osoblja USA Today-a prošle je godine morala uzeti dva tjedna neplaćenog dopusta, u okviru plana vlasnike lista, tvrtke Gannett Co. Ta tvrtka sa sjedištem u McLeanu, u predgrađu Washingtona, koja posjeduje više od 80 dnevnih novina, ranije je najavila da očekuje kraće neplaćene dopuste ove godine.

Kao i većina velikih novinskih izdavača u SAD-u, Gannett je teško pogođen s tri uzastopne godine pada prihoda od oglašavanja. To je izazvalo smanjenje plaća, otpuštanja i neplaćene dopuste, jer novine većinu prihoda ostvaruju od oglasa.

Iako se opadanje prihoda od oglasa usporilo posljednjih mjeseci, Gannett i drugi američki novinski izdavači već su naznačili da će se daljnji pad vjerojatno nastaviti, barem u prvoj polovici ove godine.

Prihodi od oglasa u novinama i časopisima Gannetta, opali su 2009. za gotovo 1,2 milijarde dolara, ili 28 posto. Osim što je izazvao neplaćene dopuste, pad prihoda je doveo i do otpuštanja 1.400 zaposlenih ili oko tri posto radne snage.

USA Today-u opada i prodaja tiskanog izdanja. U šest mjeseci 2009., zaključno s rujnom, dnevna je prodaja lista u prosjeku iznosila 1,9 milijuna primjeraka, 17 posto manje nego prethodne godine.

USA Today je prošle godine izgubio mjesto najtiražnijeg dnevnog lista u SAD-u, koje je preuzeo The Wall Street Journal, u vlasništvu News Corp, s dnevnom prodajom od 2,02 milijuna primjeraka. (hina/metro-portal)

13.02.2010. 00:24:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh