« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
ADENSKI ZALJEV

Švedska mornarica zarobila sedam gusara

Vojnici su stigli u trenutku dok je trajao napad na grčki trgovački brod M/V "Antonis".

(Getty Images)
Više o

Somalija

,

Adenski zaljev

,

somalski pirati

,

zarobljavanje

,

švedska mornarica

,

NAVFOR-Atalanta

Švedska mornarica zarobila je u utorak sedmoricu navodnih gusara dok su se pokušavali popeti na grčki trgovački brod u Adenskome zaljevu, priopćio je glavni stožer te mornarice.

"Semoricu gusara zarobila je tijekom noći posada švedske korvete HMS 'Malmoe'. Gusari su zarobljeni dok su se pokušavali popeti na trgovački brod u Adenskome zaljevu", piše u priopćenju glavnog stožera.

Švedska mornarica odgovorila je na poziv grčkoga broda M/V "Antonis", koji je tražio pomoć jer su ga napali gusari naoružani ručnim bacačima. Napad je trajao kad je HMS "Malmoe" stigao na to mjesto.

"Švedski brod, kao znak upozorenja, pucao je u zrak iz topova i strojnica, a zapucali su i elitni snajperisti kako bi zaustavili napad gusara", ističe švedsko vojno zapovjedništvo.

"Istodobno, specijalne snage su se popele na gusarsku brodicu. Sedmorica su zarobljena i zaplijenjena su dva pištolja, navigacijski uređaj GPS i ljestve", dodaje se.

Gusare će brodom HMS "Malmoe" prevesti u Djibouti, gdje će ih predati zapovjedništvu europske misije NAVFOR-Atalante.

Dvije švedske korvete i brod u pratnji sa 152 mornara od 15. svibnja nadziru Adenski zaljev u sklopu europskih snaga. (hina/metro-portal)

26.05.2009. 13:59:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh