« Knjiga
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
DODJELA NOBELOVIH NAGRADA

Šveđanin Transtromer dobitnik Nobela za književnost

Dobitniku Nobelove nagrade za književnost pripada novčana nagrada, diploma i medalja, na kojoj su ugravirane riječi: "oni koji su svojim znanjem učinili život na zemlji boljim"

Fotografija vijesti
Više o

Nobelova nagrada

,

Nobelova nagrada za književnost

,

Tomas Transtromer

Nobelov odbor za dodjelu nagrada objavio je danas kako Nobelova nagrada za književnost ove godine pripada švedskom pjesniku Tomasu Transtromeru, prenosi Hina.

Nobelovu nagradu za književnost dodjeljuje je Švedska akademija koja se sastoji od 18 članova koji tu čast zadržavaju doživotno. Među sadašnjim članovima, poznatim pod nadimkom De Aderton (Osamnaestorica), nalaze se istaknuti švedski književnici, lingvisti, profesori književnosti, povjesničari i ugledni pravnici.

Dobitniku Nobelove nagrade za književnost pripada novčana nagrada, diploma i medalja. Medalju koju dobiva dobitnik nagrade za književnost dizajnirao je švedski kipar Erik Lindberg, a predstavlja mladića koji sjedi pod stablom lovora te sluša i zapisuje pjesmu Muze.

Na medalji su ugravirane riječi iz Vergilijeve Eneide: Inventas vitam juvat excoluisse per artes (odnosno, "oni koji su svojim znanjem učinili život na zemlji boljim").

06.10.2011. 14:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh