« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SIGURNOSNA PARANOJA

Sve više zemalja uvodi skeniranje cijelog tijela u zračnim lukama

Takvi se skeneri trenutno koriste na 19 američkih aerodroma, ali njihova upotreba nije obavezna

(Getty Images)
Više o

skeniranje

,

skener

,

sigurnost zračnih luka

,

skeniranje tijela

I Nigerija je nakon Nizozemske najavila da će u svojim zračnim lukama uvesti skeniranje cijelog tijela na letovima prema Sjedinjenim Državama, nakon što je 23-godišnji Nigerijac s eksplozivom ušivenim u donje rublje uspio proći kontrole u zračnim lukama u obje zemlje.

Amsterdamska zračna luka Schiphol će metodu skeniranja cijelog tijela uvesti u sljedeća tri tjedna, a Nigerija će svoje zračne luke uređajima za skeniranje opremiti iza nove godine.

Umar Faruk Abdulmutalab, 23-godišnji Nigerijac, optužen je za pokušaj bombaškog napada u zrakoplovu Northwest Airlinesa, na letu iz Amsterdama za Detroit.

Osumnjičeni terorist prošao je na Božić sigurnosne kontrole u Nigeriji i Nizozemskoj i s eksplozivom se ukrcao u zrakoplov u kojem je neposredno prije slijetanja pokušao aktivaciju eksplozivne naprave, ali je ona zakazala.

Skeneri tijela, za razliku od detektora metala koji se koriste širom svijeta, radio valovima projiciraju sliku tijela kakva se može vidjeti ispod odjeće, zajedno s eventualno skrivenim predmetima i nemetalnim stvarima poput eksploziva.

Takvi se skeneri trenutno koriste na 19 američkih aerodroma, ali njihova upotreba nije obavezna već se pregledi putnika mogu obaviti alternativnim uređajima.

Širu upotrebu skenera dosad je sprečavala zabrinutost oko narušavanja privatnosti i troškova uvođenja takve tehnologije. (hina/metro-portal)

31.12.2009. 09:02:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh