« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Sve više prosvjednika na Trgu republike u Beogradu

Poziva se na prekid suradnje s Haagom

Strahuje se od izbijanja nasilja
Strahuje se od izbijanja nasilja (Reuters)
Više o

Srbija

,

prosvjed

,

Beograd

,

Ratko Mladić

,

Vojislav Šešelj

,

Radovan Karadžić

Prosvjedu pristaša haškog optuženika Radovana Karadžića, koji se održava na beogradskom Trgu republike, pridružuju se nove skupine građana, mnogi od njih u majicama s fotografijama optuženih za ratne zločine, Radovana Karadžića i Ratka Mladića ili s natpisima "četnik" i "Srbija", sa šajkačama ili četničkim šubarama.

Preko razglasa emitiraju se srpske nacionalističke pjesme, kao i pjesme Bore Đorđevića Čorbe, od nedavno visokog dužnosnika Srpske demokratske stranke Vojislava Koštunice. Đorđević će biti i jedan od govornika na skupu.

Velikom pozornicom dominiraju natpis "Sloboda za Srbiju" i fotografije Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Slobodana Miloševića.

Demonstranti nose zastave radikala i Demokratske stranke Srbije (DSS), slike Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja , transparente s njihovim imenima i parolama potpore ratnim zločincima, poput "Svaki je Srbin Radovan".

Na transparentima su i riječi osude srbijanskog predsjednika Borisa Tadića kojemu skandiraju "Borise, ustašo!"

Okupljeni pjevaju i četničke pjesme i "Hriste Bože, raspeti i sveti" što je bila "himna" zloglasne, sada raspuštene Postrojbe za specijalne operacije (JSO) čijem se zapovjedniku Miloradu Ulemeku Legiji uz ostalo sudi za ubojstvo prvog demokratski izabranog srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

Prvi govornik na skupu, profesor beogradskog Pravnog fakulteta Kosta Čavoški, rekao je da s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Den Haagu treba prekinuti suradnju.

Jedan od čelnika Radikalne stranke, Aleksandar Vučić, rekao je da "Srbija nije umrla, iako je ubijaju Boris Tadić i njegovi satrapi".

Prosvjedni skup organizirala je Srpska radikalna stranka uz potporu Koštuničine Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, a na njemu sudjeluju i aktivisti i simpatizeri ultranacionalističkih udruga "Obraz" i "Nacionalni stroj" kao i skupine sportskih navijača.

Skup osiguravaju jake policijske snage posebno opremljene za razbijanje demonstracija. Žandarmerija je raspoređena oko zgrada veleposlanstava i državnih institucija, a najviše je specijalaca, njih više od stotinu, ispred zgrade Radio-televizije Srbije jer su prosvjednici najavili da će krenuti prema toj zgradi i prema Dedinju gdje se nalaze rezidencije diplomatskih predstavnika kao i srbijanskog predsjednika.

Policija fotografira i snima skup strahujući da bi mogao biti praćen nasiljem kakvo se dogodilo u veljači kada je održan prosvjed protiv proglašenja neovisnosti Kosova. (HINA)

29.07.2008. 20:53:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh