« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
iskoristimo adute

Sve veći broj radnika u turizmu

Zbog potrebne radne snage u turizmu ove godine u Ugostiteljsko-turističkom učilištu upisano je 250 učenika više

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Damir Bajs

,

Hrvatska

,

hrvatski turizam

,

Radovan Fuchs

,

Ugostiteljsko-turističko učilište

Ministri turizma te obrazovanja, znanosti i športa Damir Bajs i Radovan Fuchs istaknuli su na današnjem predstavljanju rezultata promidžbe zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu u Ugostiteljsko-turističkom učilištu da je postignut izvrstan učinak te da je u školsku godinu 2009./2010. u te programe upisano oko 250 učenika više.

Rezultate te kampanje predstavio je državni tajnik u Ministarstvu turizma Ivo Mujo podsjetivši da je ona pokrenuta zbog činjenice da ni Hrvatsku nije zaobišao globalni problem u turizmu - nedostatak stručnih turističkih kadrova.

S tim u vezi ministar Bajs napomenuo je da je Hrvatskoj u kratkom roku potrebno oko 10.000 obrazovanih ljudi u turističkoj i ugostiteljskoj djelatnosti koji bi, među ostalim, trebali raditi i u udvostručenom broju hotela s četiri ili pet zvijezdica u koje je investirano oko deset milijarda kuna.

Izrazivši zadovoljstvo suradnjom s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) na podizanju razine obrazovanja u skladu s potrebama gospodarstva, Bajs je sa zadovoljstvom primjetio da je, primjerice, Ugostiteljsko-turističko učilište popunilo svoju upisnu kvotu već pravoga dana upisa.

Povećano zanimanje za obrazovanje u turističkim i obrazovnim programima potkrijepio je podatcima i državni tajnik u MZOŠ-u Želimir Janjić rekavši da je to ministarstvo odobrilo upis pet dodatnih odjela za kuhare, dva za konobare te dva dodatna odjela za turističe tehničare, kao i jedan za agro-turističke tehničare.

I Bajsov kolega Fuchs zadovoljan je postignutom suradnjom rekavši da je ona u kratkom roku polučila izvrsne rezultate.

Istaknuo je da će MZOŠ surađivati i s drugim ministarstvima na programima obrazovanja za potrebe gospodarstva. Pri tomu, upozorio je Fuchs, treba voditi računa o tomu da bi eventualne grješke bile odmah vidljive dok se dobri rezultati mogu vidjeti tek za nekoliko godina.

Zadovoljstvo rezultatima kampanje izrazili su i nazočni predstavnici Hrvatske gospodarske komore (HGK), Hrvatske obrtničke komore (HOK) i Zajednice ugostiteljsko-turističkih škola Hrvatske.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs na upit novinara o zabrinutosti roditelja koji ne mogu nabaviti udžbenike, odgovorio je da nema potrebe za zabrinutošću jer, u skladu s preporukom Ministarstva, djeca ne trebaju imati udžbenike do 1. listopada, do kada će se moći nabaviti svi udžbenici.

Upitan za uspješnost ovogodišnje turističke sezone, ministar Bajs je rekao da financijske podatke o tomu ima samo Hrvatska narodna banka. Dodao je pak da bi bio zadovoljan kad bi prihod bio oko sedam milijarda eura. Podsjetio je da je prošlogodišnja turistička sezona donijela prihod od 7,4 milijarde eura.

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Zlatko Puntijar potvrdio je novinarima da će se uskoro riješiti pitanje pušenja u ugostiteljskim objektima koje je, rekao je, jedan od gorućih problema ugostitelja.

Izvor: Hina

04.09.2009. 15:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh