« Ostali sportovi
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
JOŠ JEDAN DAN

Sve spremno za spektakularni Hanžek

VIDEO - Na ovogodišnjem Hanžeku nastupit će 150 atletičara od kojih su 115 nositelji medalja s olimpijada ili svjetskih prvenstava

blanka vlašić hanžek
blanka vlašić hanžek (Neja Markičević/Cropix/Infopunkt)
Više o

Blanka Vlašić

,

Tyson Gay

,

Sandra Perković

,

Hanžek

,

IAAF Zagreb

,

Ivan šar

,

9. kolovoza

,

rođeni 9. kolovoza

,

rođendani slavnih oso

,

Gillian Anderson

Na međunarodnom IAAF World Challenge Zagreb 2010 atletskom mitingu, popularnom Hanžeku, koji će se sutra, 1. rujna održati u Športskom parku Mladost, nastupit će 150 atletičarki i atletičara od kojih su 115 nositelji medalja s olimpijskih igara ili svjetskih prvenstava.

"Posebna nam je čast što će Grad Zagreb ugostiti toliki broj vrhunskih atletičara i da je kapacitet stadiona na Mladosti dvostruko veći, ne bismo mogli udovoljiti potražnji za ulaznicama", kazala je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika i predsjednica Organizacijskog odbora mitinga Jelena Pavičić-Vukičević koja je zamolila gledatelje da koriste javni gradski prijevoz kako bi se izbjegle gužve, jer se u isto vrijeme na Mladosti održava i Europsko prvenstvo u vaterpolu.

Glavni menadžer mitinga Daniel Wessfeldt naglasio je da zagrebački miting nastavlja 60-godišnju tradiciju Hanžekovićevog memorijala, te je prvi od dva velika mitinga koji će se ovaj tjedan održati u Hrvatskoj, što je jedinstvena prigoda domaćinima da svijetu pokažu svoje organizacijske mogućnosti, ali i kako lijepu zemlju imaju.

Na konferenciji su predstavljene i najveće zvijezde, a jedna od njih je svakako sprinter s Jamajke Nesta Carter koji je glavni konkurent Tysonu Gayu u utrci na 100 metara. Jamajčanin je ove godine pobjeđivao Usaina Bolta i Asafu Powella, ali nije želio prognozirati pobjednika utrke. "Fokusirat ću se samo na svoju traku i raditi ono što mi trener kaže, jer je to taktika koja mi je do sada donosila rezultate", kazao je Carter.

>> Tyson Gay na Hanžeku očekuje jednu od najbržih utrka sezone

Američka preponašica Lolo Jones već je bila u Zagrebu i ima dobra iskustva. "Nakon ozljede prošle godine, polako se vraćam u formu i sutra očekujem dobru utrku na 100 metara s preponama", izjavila je dvostruka dvoranska prvakinja na 60m s preponama koja će iduću sezonu iskoristiti za "prave pripreme za brze utrke i na otvorenom".

Najviše simpatija novinara dobio je američki tandem bacača kugle Christian Cantwell i Reese Hoffa koji su svojim odgovorima izazvali smijeh. Cantwell je najavio napad na 20 godina star svjetski rekord sunarodnjaka Randyja Barnesa (23,12m), ali ne ove sezone.

"Taj rezultat ne traje slučajno već dva desetljeća, a ja sam osjetio već dva puta ove sezone da sam mu blizu, ali nije se sve poklopilo", rekao je Cantwell najavljujući da će "sigurno pobijediti u Zagrebu, a da će mu taj posao u Splitu biti puno lakši jer tamo neće nastupiti Reese Hoffa".

hoffa cantwell hanžek

Hoffa, koji je pobijedio na posljednjem mitingu "Dijamantne lige" u Bruxellesu, također se nada pobjedi u Zagrebu, ali je rekao da će teško srušiti rekord mitinga koji iznosi 22,16 metara, te da za razliku od Cantwella ne namjerava napasti svjetski rekord.

Hrvatska rekorderka u bacanju diska koja s hicem od 66,93 metara drži i drugi rezultat u svijetu ove godine, Sandra Perković veseli se nastupu pred domaćom publikom. "Ne zanimaju me toliko protivnice jer ću se ja koncentrirati na svoje hice. U dobroj sam formi i nadam se da ću to potvrditi i u Zagrebu i u Splitu", kazala je Sandra.

Njezin trener Ivan Ivančić napomenuo je kako Sandra ima potencijal za hice preko 70 metara, ali da takve rezultate planiraju ostvariti tek na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu.

"Iduće godine planiramo napraviti stepenicu više i ukoliko se sve bude odvijalo onako kako sam planirao, od Sandre još dugo godina možemo očekivati vrhunske nastupe i rezultate", zaključio je legendarni Ivan Ivančić, tvorac svih hrvatskih bacačkih uspjeha u posljednja dva desetljeća.

Najveća zvijezda zagrebačkog mitinga ipak će biti dvostruka svjetska prvakinja i ovogodišnja europska prvakinja u skoku u vis, te vlasnica drugog najboljeg skoka svih vremena, Blanka Vlašić koja je tu titulu zaslužila prošlogodišnjim skokom od 2,08m na mitingu u Zagrebu.

"Poznato je da je zagrebački miting odigrao u posljednjih 10 godina ključnu ulogu u mojoj karijeri. Osjećam se kao da skačem ne deset nego dvadeset godina, ali mi je sada žao što se približava kraj sezone, jer sam baš sada uhvatila pravu formu", kazala je Blanka i napomenula da će joj iskustvo s EP iz Barcelone, kada nije bila u pravoj formi, puno pomoći u daljnjoj karijeri.

"Teško da mogu ponoviti prošlogodišnji rezultat od 2,08 jer to zavisi o mnogo faktora i sutra mi je najvažnije da preskočim dva metra. Ako se to dogodi, odlučit ću kao i lani na licu mjesta hoću li letvicu podići na 2,08 i na visinu novog svjetskog rekorda od 2,10", rekla je naša najbolja atletičarka svih vremena.

"Naravno da su svi moji nastupi za mene veliki stres. Ja sam perfekcionist i znam da sam zamorna za svoje trenere i sve oko mene, ali ja sam takva", dodala je Blanka i najavila da će nakon Splita nastupiti na još jednom mitingu ove godine i to u Japanu 18. rujna. (hina/metro-portal)

31.08.2010. 14:09:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh