« Sport
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Sve spremno za otvaranje olimpijskih igara

Svečano otvaranje 29. igara modernog doba biti će prema tvrdnjama najspektakularnije do sada

Nacionalni olimpijski stadion
Nacionalni olimpijski stadion "Ptičje gnijezdo" (Reuters)
Više o

Peking

,

Olimpijske igre

,

Ptičje gnjezdo

Pozornost cijelog svijeta svijeta bit će 8. kolovoza u 8 sati i osam minuta 2008. godine usmjerene prema Pekingu, glavnom gradu najmnogoljudnije zemlje na svijetu, jer će u to vrijeme na Nacionalnom olimpijskom stadionu nazvanom "Ptičje gnjezdo" započeti spektakl svečanog otvaranja Igara XXIX. olimpijade.

Datum i vrijeme početka ceremonije nije slučajno izabrano, jer se broj osam (8) smatra sretnim brojem u kineskoj tradiciji, a i piše se i izgovara isto kao i riječ sreća.

Program svečanog otvaranja čuva se kao najstroža tajna u Kini, a imena sportaša kojima će pripasti čast da na stadionu donesu baklju, poznata su samo malobrojnim baš kao i ime osobe te mjesto i način na kojem će na stadionu biti upaljen olimpijski plamen s kojim će simbolično biti otvorane XXIX. olimpijske igre modernog doba.

Olimpijska baklja se od utorka navečer nalazi u Pekingu, koji je sa 8,5 milijuna stanovnika tek 26 kineski grad po broju stanovnika, na put prema glavnom kineskom gradu je krenula 24. ožujka iz drevne Olimpije. Na 130 dana dugom putu oko svijeta, koji je predstavljao moderniziranu verziju Puta svile, prošla je kroz 20 zemalja na šest kontinenata i prevalila put od 137 tisuća kilometara. U mnogim zemljama prolazak olimpijske baklje obilježen je demonstracijama protiv kineske represije na Tibetu.

Tko će biti posljednji nositelj baklje vjerojatno će ostati tajna još 40-ak sati, a onda, uvjereni su mnogi, Kina će svijetu prezentirati pravi spektakl za koji se priprema, ne samo zadnjih sedam godina, otkako je od Međunarodnog olimpijskog odbora dobila domaćinstvo Igara, nego zapravo kroz cijelu svoju bogatu povijest.

Kinezi stvarno imaju što pokazati, a podsjetimo da su upravo oni svijetu podarili papir, tisak, barut, kompas, kormilo, tjesteninu, svilu i brojna druga opće prihvaćena civilizacijska otkrića.

Ipak, ni Kinezi ne mogu sve "sakriti", jer se zna da će zemlje sudionice Igara na svečanom otvaranju biti poredane po kineskom pismu. Naravno, prva će po protokolu izići Grčka, a posljednja zemlja domaćin, dok će ostale 203 zemlje biti poredane po znakovlju iz kineskog pisma. Kako se na kineskom Hrvatska izgovara KOLODIA, naš barjaktar Ivano Balić će kao 95 u nizu ponijeti hrvatsku trobojnicu atletskom stazom "Ptičjeg gnjezda".

Otvaranje najvažnijeg mutlisportskog događaja na svijetu pratit će milijarde tv gledatelja širom svijeta, a taj spekatl će započeti u petak, u 14 sati po hrvatskom vremenu. (HINA)

06.08.2008. 17:53:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh