« Sport
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Deset velikih rivalstava u Pekingu

Dvoboji koji se iščekuju

Najveći rivali atletike dolaze iz SAD-a, LaShawn Merritt i Jeremy Wariner
Najveći rivali atletike dolaze iz SAD-a, LaShawn Merritt i Jeremy Wariner (Reuters)
Više o

Olimpijske igre

,

Roger Federer

,

Michael Phelps

,

Nadal

,

rivalstvo

,

Jeremy Wariner

,

LaShawn Merritt

,

Kenenisa Bekele

,

Haile Gebrselassie

,

Mark Spitz

,

Katie Hoff

,

Stephanie Rice

,

Isabell Werth

,

Anky Van Grunsven

,

Liu Xiang

,

Dayron Robles

,

Tony Estanguet

,

Michal Martikan

Tijekom povijesti olimpijske igre su uvijek donosile brojne zanimljive i neizvjesne okršaje. Velika rivalstva koja su zadivila svijet i koja su ostala upisana u olimpijskoj povijesti. Sasvim sigurno i Peking će donijeti svoje priče. Ovo je samo dio dvoboja koji se s nestrpljenjem očekuju na predstojećim olimpijskim igrama.

1) JEREMY WARINER - LASHAWN MERRITT (atletika - 400 metara)
Wariner je olimpijski i svjetski prvak na 400 metara. Amerikanac je od Atene dominirao ovom disciplinom, sve do pojave njegova sunarodnjaka Merritta. Samo Michael Johnson i Butch Reynolds imaju bolje vrijeme od Warinera na 400 metara. Wariner je veliki favorit i u Pekingu, no Merritt mu opasno puše u leđa i već ga je dva puta pobijedio pri čemu i na američkim 'trialsima'.

2) KENENISA BEKELE - HAILE GEBRSELASSIE (atletika - 10.000 metara)
Etiopljani Bekele i Gebrselassie dominiraju na 10 km na olimpijskim igrama od 1996. godine. Gebrselassie je slavio u Atlanti (1996) i Sydneyu (2000), a Bekele u Ateni (2004). Gebrselassie u svojoj riznici ima i četiri svjetska naslova na 10 km, a Bekele tri. Bekele je preuzeo primat kada se Gebrselassie prebacio na maraton, međutim devet godina stariji Gebrselassie u Pekingu neće nastupiti u maratonu.

3) MICHAEL PHELPS - MARK SPITZ (plivanje)
Amerikanac Phelps je prije četiri godine osvojio osam medalja, od čega šest zlatnih, no nije uspio srušiti rekord svog sunarodnjaka Spitza koji je 1972. godine na OI u Munchenu osvojio sedam zlatnih odličja. Phelpsov jedini cilj u Pekingu je dostići ili čak prestići Spitza. Phelps će nastupiti u osam disciplina - 200 i 400 mješovito, 100 i 200 delfin, 200 slobodno i tri štafete.

4) KATIE HOFF - STEPHANIE RICE (plivanje)
Amerikanka Katie Hoff i Australka Stephanie Rice borit će se u plivačkim disciplinama mješovitom stilom. Hoff je slavila na 200 i 400 metara mješovito na svjetskom prvenstvu prošle godine, dok je Rice na nedavnim australskim kvalifikacijama za OI srušila svjetski rekord u obje discipline. Amerikanka je nekoliko dana kasnije vratila u svoje ruke rekord na 400 metara.

5) ISABELL WERTH - ANKY VAN GRUNSVEN (konjički sport)
Već godinama Nijemica Werth i Nizozemka Van Grunsven se izmjenjuju na prvim mjestima najvećih svjetskih natjecanja u dresurnom jahanju. Nizozemka je bila zlatna u pojedinačnoj dresuri na OI u Ateni i Sydneyu, dok je u Atlanti osvojila srebro. U ekipnoj dresuri ima tri srebra iz Sydneya, Atlante i Barcelone. Ove godine je osvojila i deveti naslov svjetske prvakinje. Isabell Werth je osvojila zlato u Atlanti, srebro u Sydneyu, te zlatna odličja u ekipnoj konkurenciji na OI 1992, 1996 i 2000.

6) LIU XIANG - DAYRON ROBLES (atletika, 110 metara s preponama)
Liu Xiang je prvi Kinez koji je osvojio zlatnu olimpijsku medalju u atletici istrčavši u Ateni 12.91. Svoju dominaciju je potvrdio i na SP-u u Japanu. Bio je i vlasnik svjetkog rekorda (12.88) sve do pojave Roblesa. Amerikana je u Ostravi istrčao najbrže vrijeme na svijetu popravivši Xiangopv rekord za jednu stotinku.

7) ROGER FEDERER - RAFAEL NADAL (tenis)
Dvojica najboljih tenisača svijetu svoju međusobnu borbu za dominacijom u svijetu nastavit će i u Pekingu. Španjolac će za nekoliko dana nakon četiri i pol godine preuzeti od Federera svjetski broj jedan. Nadal je ove sezone dobio Švicarca u finalu Roland Garrosa i Wimbledona i svi s nestrpljenjem očekuju hoće li se susresti i u Pekingu.

8) KINA - SAD (gimnastika)
Kina je u ženskoj gimnastici dominirala na svjetskom prvenstvu 2006. godine, međutim, nakon toga primat je pripao Amerikankama koje su slavile u ekipnoj konkurenciji u Stuttgartu. Amerikanke će u Pekingu predvoditi Shawn Johnson i Nastia Liukin, dok će Kineskinje predvoditi Cheng Fei.

9) TONY ESTANGUET - MICHAL MARTIKAN (kajak)
Francuz Estanguet će u Pekingu loviti treće uzastopno olimpijsko zlato u C-1 nakon trijumfa u Sydneyu i Ateni. Martikan je bio najbolji u Atlanti 1996. godine, a potom je dva puta gledao u leđa Francuzu. Slovaka mogu utješiti čak šest zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima.

10) KINA - OSTATAK SVIJETA (stolni tenis)
Na OI u Pekingu stolnotenisači će se boriti u muškoj i ženskoj konkurenciji pojedinačno i ekipno. Dijele se četiri kompleta medalja, a domaćini najavljuju četiri zlata. Na ljestvici osvajača medalja u stolnom tenisu Kinezi su osvojili 16 od 20 mogućih zlata, tri su pripala Južnoj Koreji, a jedno Švedskoj. (HINA)

07.08.2008. 19:58:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh