« Sport
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Olimpijska baklja stigla u Peking

Slijedi trodnevni obilazak glavnog grada

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

olimpijska baklja

,

Olimpijske igre

Nakon 130 dana puta i 137.000 prevaljenih kilometara olimpijska baklja je u utorak navečer po kineskom vremenu stigla u Peking.

Baklja je u Peking stigla iz potresom opustošene pokrajine Sičuan, a u iduća tri dana obići će glavni grad Kine prije nego što će u petak na stadionu "Ptičje gnijezdo" biti upaljen olimpijski plamen.

Baklja će u srijedu krenuti iz Zabranjenog grada, a nakon četiri sata stići će do Nebeskog hrama. Prvog dana nosit će je 433 mladića i djevojaka. U četvrtak baklja kreće s Velikog zida na ruti dugačkoj 14 kilometara do Zemaljskog hrama, a nosit će je 268 osoba. U petak će ruta biti dugačka osam kilometara, a put završava na Ptičjem gnijezdu. Tko će je unijeti na stadion i upaliti olimpijski plamen strogo je čuvana tajna.

Baklju će u iduća tri dana nositi 841 osoba, od čega su 232 članovi Olimpijskog odbora Pekinga, 90 članovi Kineskog olimpijskog odbora, 60 su članovi Međunarodnog olimpijskog odbora, a 170 iz je na druge načine povezano sa OI. Preostalih 289 osoba je izabrala vlada Pekinga.

Olimpijska baklja je na put prema Pekingu krenula 24. ožujka iz drevne Olimpije. Na 130 dana dugom putu oko svijeta prošla je kroz 20 zemalja na pet kontinenata, i tom je prilikom prevaljen put od 137 tisuća kilometara. U mnogim zemljama prolazak olimpijske baklje obilježen je demonstracijama protiv kineske represije na Tibetu. (HINA)

05.08.2008. 20:03:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh