« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine
SJAJNO!

Sve prednosti žalfije iliti livadne kadulje

Rimljani su kadulju zvali svetom biljkom i koristili su je u svojim religijskim ritualima. Osim toga, koristila se kao diuretik, lokalni anestetik za kožu, kao i dodatak brojnim jelima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

žalfija

,

livadna kadulja

Livadna kadulja, odnosno žalfija, raste na Mediteranu, cvjeta u kasno proljeće i ljeto, visoka je do 60 centimetara, a ima ljubičaste, bijele ili ružičaste cvjetove. Zajedno s origanom, ružmarinom, bosiljkom i timijanom pripada rodu metvice. Ima intenzivan okus, a može se koristiti svježa, sušena za čaj ili u obliku ulja.

Što sve sadrži kadulja?

Livadna kadulja bogata je vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin K, željezo, vitamin B6 te u manjim količinama kalcij, cink i magnezij. Osim toga, bogata je antioksidansima te sadrži preko 160 različitih polifenola. U svijetu postoji više od 900 različitih vrsta kadulje, a sve vrste imaju određene blagodati.

Kadulja kao lijek

Kadulja se može koristiti kao začin hrani, gdje se odlično slaže uz meso, posebno uz piletinu, a jednako tako se može od sušene kadulje raditi čaj koji ima brojne blagodati i ljekovita svojstva.

Daje poseban okus jelima - svježa kadulja koristi se kao začin hrani. Može se dodati varivima ili juhama, punjenom mesu, kao dodatak umacima od rajčice ili pomiješana u omletu.

Dobra je za oralno zdravlje - čaj od kadulje koristi se za grgljanje kod upale grla, ali i za ispiranje zubi kod upaljenog zubnog mesa. Upravo je kadulja sastojak brojnih pastila za grlo jer će smanjiti bol i umiriti upalu. Ima antibakterijska i protuupalna svojstva te ubija bakterije, ali i gljivice čaj od kadulje može se također piti i u tom slučaju smanjuje kolesterol. Potrebno je samo paziti da se ovaj čaj ne uzima dulje od mjesec dana kako ne bi izazvao nuspojave kao što su vrtoglavica, drhtavica, epileptički napadaji i uznemirenost.

Poboljšava pamćenje i raspoloženje - od davnina se vjeruje kako kadulja povoljno djeluje na bolje pamćenje, a uz to djeluje i na bolju koncentraciju, funkciju mozga i bolje raspoloženje.

Pomaže koži - kadulja je sastojak brojnih prirodnih kozmetičkih proizvoda za kožu, a može pomoći kod opeklina od sunca i raznih upalnih stanja kože, kao i kod zacjeljivanja rana.

Smanjuje simptome menopauze - za vrijeme menopauze kod žena dolazi do prirodnog smanjenja hormona estrogena, a to se vidi po stalnim napadajima vrućine, čestom znojenju te iritaciji i suhoći vagine. U ublažavanju ovih simptoma može pomoći kadulja.

Snižava šećer u krvi - ekstrakt od kadulje pomaže kod snižavanja razine šećera u krvi, kao i kolesterola, a samim time smanjuje rizik od bolesti srca.

 

12.04.2021. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    12.04.2021. 17:43
    jako dobro mirise
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh