« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
MA DA?

Sve manje Hrvata može motivirati novac

I dalje je novac na prvom mjestu kao motivacija za posao, no bitno manje nego prije samo dvije godine

Novac je sve slabija motivacija
Novac je sve slabija motivacija (FreeDigitalPhotos)
Više o

posao

,

novac

,

motivacija

Je li zaista sve u novcu ili su za motivaciju u obavljanju posla presudni neki drugi faktori, istražio je portal MojPosao u anketi provedenoj na više od 1100 ispitanika.

Najveći broj ispitanika, njih 38%, priznaje da ih u poslu najviše motivira novac. Zanimljivo, to je znatno manje nego 2011. godine kada se za novac odlučilo čak 50% ispitanika.

„Iako to nije bio slučaj prije šest godina kada sam počela raditi, sada je - promijenila sam prioritete" komentira jedna ispitanica, dok se drugi ispitanik nada kako 'priznanje i pohvala' sa sobom donose i 'bonus u novčanom smislu'.

Priznanje za dobro obavljen rad najviše motivira 30% ispitanika, što je ogromna razlika u odnosu na 2011. godinu kada se za tu opciju izjasnilo njih svega 7%!

Ispitanici uglavnom smatraju kako poslodavac upravo kroz priznanje pokazuje da cijeni stručne i osobne sposobnosti svojih zaposlenika te njihov rad.

„Kada nadređeni prepoznaju dobre rezultate, slijedi i nagrada, bilo promaknuće ili povišica" kaže jedan od ispitanika, a drugi dodaje: „Svaka pohvala je dobro došla i ona motivira svakog normalnog čovjeka."

Napredovanje u karijeri najviše motivira 18% ispitanika, što je više nego 2011., kada se za to opredijelilo njih 10%.

„Napredovanje je najveće priznanje da radim dobar posao", kaže jedan od ispitanika. Drugi dodaje: „Najviše volim poslove gdje je rad s ljudima/trgovačke djelatnosti, ali sa mogućnošću napredovanja".

Ovi ispitanici složni su u stavu da čovjek najbolje napreduje 'kada zna zašto radi i zašto se trudi'.

Rad s ljudima motivira 6% ispitanika, a pomaganje ljudima njih 5%.

„Od njih se najviše uči i tek tako slušajući želje drugih možeš uspjeti u poslu, a i iskustva su neprocjenjiva", smatra jedan od ispitanika, a drugi dodaje: „Novac je naravno osnova, ali za dobro raspoloženja na poslu - kolege su najbitniji."

„Nema ništa ljepše od osjećaja da si nekome pomogao, a usput si zaradio svoju plaću. Taj osjećaj je nenadoknadiv i nema novca koji bi ga mogao zamijeniti", kaže ispitanik kojeg najviše motivira pomaganje ljudima.

Polovica od preostalih 3% ispitanika smatra da je za motivaciju najvažnije raditi posao koji voliš. Među ostalim faktorima izdvajaju učenje, izazove i povjerenje od strane nadređenog.

„Uživanje u onom što volim raditi. To me motivira. Stoga tražim posao koji će me veseliti", kaže jedan od ispitanika, a drugi dodaje: „Onda mi nije problem i raditi za manje novca, ako uživam u tome". 

25.04.2013. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh