Metro-portal.hr

objavljeno 25.04.2013. 10:31:00
MA DA?

Sve manje Hrvata može motivirati novac

I dalje je novac na prvom mjestu kao motivacija za posao, no bitno manje nego prije samo dvije godine

Novac je sve slabija motivacija
Novac je sve slabija motivacija (FreeDigitalPhotos)

Je li zaista sve u novcu ili su za motivaciju u obavljanju posla presudni neki drugi faktori, istražio je portal MojPosao u anketi provedenoj na više od 1100 ispitanika.

Najveći broj ispitanika, njih 38%, priznaje da ih u poslu najviše motivira novac. Zanimljivo, to je znatno manje nego 2011. godine kada se za novac odlučilo čak 50% ispitanika.

„Iako to nije bio slučaj prije šest godina kada sam počela raditi, sada je - promijenila sam prioritete" komentira jedna ispitanica, dok se drugi ispitanik nada kako 'priznanje i pohvala' sa sobom donose i 'bonus u novčanom smislu'.

Priznanje za dobro obavljen rad najviše motivira 30% ispitanika, što je ogromna razlika u odnosu na 2011. godinu kada se za tu opciju izjasnilo njih svega 7%!

Ispitanici uglavnom smatraju kako poslodavac upravo kroz priznanje pokazuje da cijeni stručne i osobne sposobnosti svojih zaposlenika te njihov rad.

„Kada nadređeni prepoznaju dobre rezultate, slijedi i nagrada, bilo promaknuće ili povišica" kaže jedan od ispitanika, a drugi dodaje: „Svaka pohvala je dobro došla i ona motivira svakog normalnog čovjeka."

Napredovanje u karijeri najviše motivira 18% ispitanika, što je više nego 2011., kada se za to opredijelilo njih 10%.

„Napredovanje je najveće priznanje da radim dobar posao", kaže jedan od ispitanika. Drugi dodaje: „Najviše volim poslove gdje je rad s ljudima/trgovačke djelatnosti, ali sa mogućnošću napredovanja".

Ovi ispitanici složni su u stavu da čovjek najbolje napreduje 'kada zna zašto radi i zašto se trudi'.

Rad s ljudima motivira 6% ispitanika, a pomaganje ljudima njih 5%.

„Od njih se najviše uči i tek tako slušajući želje drugih možeš uspjeti u poslu, a i iskustva su neprocjenjiva", smatra jedan od ispitanika, a drugi dodaje: „Novac je naravno osnova, ali za dobro raspoloženja na poslu - kolege su najbitniji."

„Nema ništa ljepše od osjećaja da si nekome pomogao, a usput si zaradio svoju plaću. Taj osjećaj je nenadoknadiv i nema novca koji bi ga mogao zamijeniti", kaže ispitanik kojeg najviše motivira pomaganje ljudima.

Polovica od preostalih 3% ispitanika smatra da je za motivaciju najvažnije raditi posao koji voliš. Među ostalim faktorima izdvajaju učenje, izazove i povjerenje od strane nadređenog.

„Uživanje u onom što volim raditi. To me motivira. Stoga tražim posao koji će me veseliti", kaže jedan od ispitanika, a drugi dodaje: „Onda mi nije problem i raditi za manje novca, ako uživam u tome". 

25.04.2013. 10:31:00
http://metro-portal.hr/sve-manje-hrvata-moze-motivirati-novac/77785/