« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
SAVJETI :)

Sve koristi od vožnje biciklom

Naravno da ne bi bilo zgorega da su naši gradovi i mjesta prilagođeniji biciklistima, no svjedno donosimo sve blagodati vožnje bicikl

Evo zašto treba voziti bicil
Evo zašto treba voziti bicil (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

bicikl

,

koristi

Bicikl je savršeno prijevozno sredstvo - em brže stižete tamo gdje trebate, em pritom donosite razne korisne učinke svom tijelu i zdravlju.

Naravno da ne bi bilo zgorega da su naši gradovi i mjesta prilagođeniji biciklistima, no svjedno donosimo sve blagodati vožnje bicikla.

Aerobna tjelovježba - aerobne vježbe karakterizira vrlo umjeren intenzitet te su one prije svega usmjerene na poboljšanje našeg zdravstvenog stanja. Upravo je vožnja biciklom sjajan oblik aerobne tjelovježbe zbog pedaliranja koje poboljšava rad našeg srca i mozga, a sjajno djeluje i na krvožilni sustav. Također potiče izlučivanje endorfina (poznatog i kao hormon sreće) koji poboljšava naše raspoloženje.

Čuvanje zglobova - kada vozite bicikl, svu svoju težinu prebacujete na snažne kosti zdjelice. Kada hodate ili trčite, težina se prebacuje na noge zbog čega pate zglobovi. Vožnja biciklom dobra je za sve ljude koji imaju problema s boli u zglobovima ili artritisom, kaže dr. Clare Safran-Norton iz harvardske bolnice Brigham and Women's Hospital.

Jačanje kostiju - dr. Safran-Norton kaže da aktivnosti poput pedaliranja u kojima tijelo mora pružati otpor povećavaju gustoću kostiju. Smanjena gustoća nije zanemariv problem jer može dovesti od osteoporoze.

Jačanje mišića - u vožnji biciklom koristite gotovo sve mišiće, a najviše mišiće stražnjice, četveroglavi bedreni mišić tj. kvadriceps te mišiće u listovima. Zbog uspravnog položaja "rade" i abdominalni mišići koji pomažu u balansiranju, a također koristimo mišiće u rukama i ramenima.

Olakšavanje svakodnevnih aktivnosti - dobrobiti vožnje bicikla prenose se na održavanje ravnoteže, hodanje, stajanje, izdržljivost i uspinjanje uz stepenice, kaže dr. Safran-Norton. Sve vrste fizičke aktivnosti postat će lakše zahvaljujući vožnji bicikla.

11.06.2018. 16:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh