« Život
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
11. RUJNA

Sve je spremno za otvaranje brojnih spomenika 9/11

Amerikanci će u nedjelju otvaranjem spomenika na svim mjestima gdje su prije 10 godina udarili avioni s teroristima krenuti u obilježavanje ovog za njih iznimno važnog datuma

Fotografija vijesti
Više o

terorizam

,

WTC

,

9/11

,

napad 11. rujna

Na desetu godišnjicu 11. rujna u New Yorku će biti svečano otkriven spomenik „Reflecting Absence" arhitekta Michaela Arada na Ground Zerou, gdje je Al Qaida 2001. godine strušila tornjeve WTC-a i pri tomu ubila tisuće ljudi, piše Hina.

Mjesto na donjem Manhattanu na kojem su se uzdizali neboderi visoki 110 katova u koje su se s dva putnička zrakoplova zabili otmičari Al Kaide, već je godinama veliko gradilište. Na jednom se kraju danas uzdiže 80 katova novog nebodera World Trade Centar 1, na drugom kraju Muzej 11. rujna blizu je dovršenja i bit će otvoren iduće godine, a još tri poslovna tornja u različitim su fazama dovršenja. U podzemlju se grade prometni prilazi i 'shopping' arkada, koji će povezivati cijeli prostor kada projekt bude dovršen 2015. godine.

Spomenik će biti otvoren za javnost od 12. rujna, a pristup će biti ograničen na najviše 1500 posjetitelja odjednom. Besplatne ulaznice moći će se nabaviti preko interneta, uz odabir točnog datuma i vremena posjeta. Oko polovice današnjeg prostora WTC-a bit će otvoreno za javnost, a druga polovica će ostati gradilište. Gradske vlasti nedavno su osnovale odjel s 220 policajaca koji će brinuti za sigurnost kompleksa, a njihov bi broj trebao narasti na 670.

Trošak izgradnje spomenika i muzeja 11. rujna procijenjen je na milijardu dolara, a u kampanji prikupljanja donacija osigurano je 400 milijuna dolara, ili više od polovice konačne cijene tih objekata. Izgradnja je počela je u ljeto 2008., s ciljem dovršetka do 10. godišnjice terorističkih napada, a u tri je godine na njoj radilo više od 3500 radnika.

U napadu 11. rujna 2001. jedan od četiri oteta zrakoplova udario je u zgradu Pentagona, u predgrađu Washingtona, a četvrti se srušio u polje kod Shanksvillea u Pennysilvaniji, dok su putnici pokušavali svladati otmičare.

Spomenik za 184 žrtve napada na Pentagon dovršen je i otvoren za javnost na sedmu godišnjicu napada. U spomen parku smještenom uz krilo Pentagona oštećeno u napadu i obnovljeno 2002., nalaze se 184 kamene klupe s malim, osvijetljenim, reflektirajućim bazenom ispod svake od njih

U Shanksvilleu, gdje su u padu leta 93 zabilježene 44 žrtve, uključujući četiri otmičara, u nedjelju će u parku površine 800 hektara biti otvoren Nacionalni spomenik koji uključuje oblikovana stabla što tvore krug oko mjesta rušenja zrakoplova, presječen putanjom letjelice, dok će imena žrtava biti ispisana na cilindričnim zvonima koja sviraju na vjetru. I taj je spomenik izazvao kritike jer je prvotno uključivao prilaznu stazu u obliku polumjecesa, što je mnoge podsjećalo na simbol islama, religije u čije ime je skupina od 19 otmičara Al Kaide izvela napad na SAD 11. rujna 2001.

06.09.2011. 10:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh