« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
PRVI KORAK

Sve članice UN-a prihvatile načela sporazuma o trgovini oružjem

Svake minute u oružanom nasilju pogine jedna osoba, upozoravaju pristaše kontrole trgovine oružjem

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

UN

,

strateško naoružanje

,

razoružanje

,

trgovina oružjem

Zagovornici globalnog sporazuma o trgovini oružjem kažu da je u petak ostvaren značajan napredak u prvom krugu razgovora o sporazumu, koji bi trebao regulirati svjetsko tržište oružjem vrijedno 55 milijardi dolara.

Sve članice UN-a prihvatile su načela sporazuma, doznaje se od izaslanika.

Pristaše kontrole trgovine oružjem tvrde da svake minute u oružanom nasilju pogine jedna osoba, pa drže da je sporazum nužan kako bi se spriječilo krijumčarenje oružja u ratne zone i na taj način poticanje ratova i zločina.

Nakon višegodišnje rasprave, Opća skupština UN-a odobrila je prošle godine početak službenih razgovora. Protekla dva tjedna održana je prva od četiri pripremne sjednice, a za 2012. planirana je četverotjedna konferencija na kojoj bi se pregovaralo o sporazumu.

Njegovi zagovornici žele postaviti opća pravila međunarodne trgovine oružjem, od strojnica do borbenih zrakoplova, koja bi popunila praznine u nacionalnim zakonodavstvima što omogućuju kupnju naoružanja za poticanje sukoba.

U izjavi, koju je nakon razgovora objavio predsjedatelj konferencije, Argentinac Roberto Garcia Moritan, kaže se da je cilj "spriječiti, boriti se protiv i iskorijeniti nezakonit prijenos, proizvodnju i posredovanje konvencionalnog oružja".

Među ključnim točkama pregovora bit će kriteriji koje zemlje moraju ispuniti da bi dobile dozvolu za trgovinu oružjem te mehanizmi nadzora.(hina/metro-portal)

24.07.2010. 00:50:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh