« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
SPREMNI ZA NAJGORE

Svakoj zagrebačkoj četvrti treba najmanje 100 pripadnika civilne zaštite

"Mnogi su osporavali ustrojavanje Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, no tijekom protekle dvije godine pokazalo se da je neophodan", kazao je Pavle Kalinić

Zagreb
Zagreb (Wikipedia)
Više o

civilna zaštita

,

Pavle Kalinić

,

potres

,

Ured za upravljanje u hitnim situacijama

Pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić danas je kazao kako će ove godine nastojati da svaka od 17 gradskih četvrti ustroji 100 pripadnika civilne zaštite. "Želimo da u općim postrojbama civilne zaštite bude do 100 ljudi. To je minimum minimuma, jer bude li potresa od primjerice 6,3 po Richteru moguće je 6.000 mrtvih i 15.000 ranjenih i netko se za njih treba pobrinuti", kazao je Kalinić na konferenciji za novinare u sjedištu Ureda u Zagrebu te najavio da je procjena ugroženosti stanovništva koju su izradili trenutno na recenziji u Državnoj upravi za zaštiti i spašavanje (DUZS).

Ponovio je da je posebno ugrožen centar Zagreba jer je u starim zgradama, zbog izbijanja zidova u izloge trgovina, narušena njihova statika. S građevinskim tvrtkama dogovaramo raščišćavanje ruševina, kako bi, u slučaju potrebe, vatrogasci, hitna pomoć i policija mogle nesmetano prometovati, a surađujemo i s dvije udruge za obuku pasa tragača", dodao je. Kalinić je izvijestio da su, tijekom 2010., snage zaštite i spašavanja Grada Zagreba obavile ukupno 20.375 hitnih intervencija, nešto manje nego godinu prije kad su intervenirali 22.952 puta. Najveći broj hitnih intervencija u 2010. obavile su ekipe Zavoda za hitnu medicinu i to 17.152, dok su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba i dobrovoljnih vatrogasnih društava obavili 3.089 hitnih intervencija. Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) koja djeluje na području Medvednice obavila je ukupno 134 hitnih intervencija potrage i spašavanja.

Za HGSS je u 2010. bilo namijenjeno 640.000 kuna, a ove godine 606.000 kuna. Pritom je Kalinić napomenuo kako bi bilo dobro da u participaciji troškova sudjeluju i oni za kojima se krenulo u potragu i spašavanje umjesto da je za njih cijela akcija potpuno besplatna. Djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama upravljali su i sudjelovali u radu ne terenu u svim značajnijim intervencijama, njih oko 40, kazao je Kalinić. Naveo je kako su lani imali brojne intervencije vezane uz poplavu u Zagrebačkoj županiji i Slavoniji, što je pokriveno iz tekuće pričuve te neretvanskom kraju za što je dodatno izdvojeno 50.000 kuna za nabavku pitke vode, gumene čizme i osnovne namirnice. Bilo je i intervencija zbog klizišta u Sutinskim vrelima, na Pantovčaku i drugdje što se očekuje i ovoga proljeća.

"Mnogi su osporavali ustrojavanje Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, no tijekom protekle dvije godine pokazalo se da je neophodan jer slični uredi postoje u svim većim, pa i manjim europskim gradovima", ustvrdio je Kalinić. Dodao je kako je u inozemstvu potpuno normalno da se izvijesti da je nekom mostu nakon 100 godina "istekao rok trajanja" i da se mora zamijeniti novim. A probajte kod nas dobiti uporabnu dozvolu nekog mosta na Savi, proziva Kalinić.

14.01.2011. 16:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh