Svakodnevni začini koje jednostavno morate koristiti
Zaćini ne služe samo za poboljšanje okusa jela, to ste vjerojatno do sada već naučili, a evo što obavezno morate imati pri ruci ...
Začini poboljšavaju okus jela i daju mu jednu novu dimenziju, oko toga će se svi složiti, no većina njih ima i potpuno drugu ulogu koja je povezana sa zdravljem:
Chilli papričice - ljute chilli papričice ubrzat će metabolizam i protok krvi u tijelu te samim time pomoći u mršavljenju i održavanju vitke linije. Isto tako capsaicin, sastojak koji sadrže, stimulira mozak pa nam se čini da smo manje gladni. Jedno istraživanje pokazalo je kako ljudi koji stavljaju chilli papričice u juhu pojedu 16 posto manje kalorija za vrijeme glavnog jela od onih koji jedu nezačinjenu juhu. Naravno, papričice možete ubaciti u jelo po izboru te tako početi kontrolirati apetit.
Cimet - ovaj popularni i ukusan začin izvrstan je dodatak kolačima, palačinkama i zimskim napicima, ali je osim toga i moćan borac za smanjenje razine šećera u krvi. Dokazano je da uzimanje pilula s cimetom ili jedne žličice čistog cimeta dnevno, pomaže ljudima koji se bore protiv dijabetesa drugog stupnja. Ubrzava cirkulaciju pa se često koristi protiv celulita, a pomaže nam i da se borimo protiv gastritisa i gljivičnih i bakterijskih infekcija.
Đumbir - može vam pomoći pri smirivanju nemirnog želuca i u borbi protiv artritisa. Istraživanja pokazuju da đumbir pomaže kod smirivanja osjećaja mučnine koji se javlja kod trudnica, ali i ljudi koji odlaze na kemoterapiju. Mnogi znanstvenici smatraju da je i odličan saveznik u borbi protiv artritisa, osteoporoze i tumora. Istraživanja su pokazala da su ljudi koji su uzimali kapsule s đumbirom u roku od 11 dana osjećali znatno manje bolove nakon vježbanja, a ekstrakti đumbira koje su doktori injekcijom unijeli u krv ispitanika koji pate od bolova u koljenu, znatno su olakšali njihove muke.
Peršin - znanstvenici sa Sveučilišta u Missouriju otkrili su da peršin može pomoći u borbi protiv raka dojke te preporučuju ženama da peršin svaki dan dodaju u jelo. Također je otkriveno kako je peršin odličan borac u ratu protiv raka pluća, a odličan je izvor folne kiseline koja je neophodna trudnicama. Peršin sadrži vitamine A, C i K i pomaže da osnažimo imunitet pa je odličan u zimskim danima kada želimo zaštititi tijelo od prehlade, gripe i upala. Najbolji je svježi peršin, a dobro je za znati da ga možete i zamrznuti.
Ružmarin - mirišljavi začin pomaže nam da se koncentriramo i bolje pamtimo. Može smiriti nemiran želudac te nam pomoći kod glavobolje, a koristi se i u losionima protiv peruti te u onima za poticanje rasta kose i stimuliranje vlasišta. Koristi se i za stimulaciju rada bubrega i kod probavnih smetnji, a navodno je i odličan prirodni afrodizijak. Ljudi koji se bore sa stresom i depresijom trebali bi se osloniti i na ovu biljku, čiji miris smiruje i opušta, a jedan od zgodnih načina za opuštanje je kupka upotpunjena svježim ružmarinom.
Šafran - ovaj egzotičan dodatak pomaže nam da se osjećamo bolje i sretnije. Stari Perzijanci često su ga koristili upravo kao lijek za podizanje raspoloženja, a najčešće se stavlja u čaj ili jela s rižom. Istraživanje je pokazalo da šafran pomaže ženama u PMS-u da se osjećaju vedrije i manje zapadaju u depresivna raspoloženja.
Novi komentar