« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
EHH ...

Svakodnevne navike koje nam upropaštavaju zdravlje

Možete se vi hraniti zdravo i vježbati, ali ako radite ove stvari, vjerojatno ćete imati priličnih zdravstvenih problema

Spavati treba na boku
Spavati treba na boku (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

zdrava prehrana

,

loše navike

,

žvakaće gume

,

spavanje na trbuhu

,

prekrižene noge

Brinete o prehrani, redovito vježbate i pazite na sebe, a ipak imate zdravstvenih problema? Nije riječ o "lošim genima", već o lošim navikama na koje ne obraćamo pažnju, a zapravo imaju jako loš utjecaj na naše zdravlje. 

Za početak, ako se odmah nakon buđenja krenete ozbiljno rastezati, radite veliku grešku. Naime, tijekom noći diskovi u kralježnici se hidratiziraju, i treba im desetak minuta nakon buđenja kako bi postali otporniji na istezanja. Skuhajte kavu, operite zube, napravite doručak pa se onda protegnite.

Kad smo već kod kralježnice, za nju je izuzetno loše ako uvijek nosite torbu na istom ramenu. Kako su u zadnje vrijeme ruksaci postali normalna stvar, a većina ih nosi uvijek na istom ramenu dok hoda gradom, to njihove mišiće na jednoj strani tijela napreže, dok su drugi opušteni što će se brzo odraziti na držanje kad nemate torbu na ramenu.

Jednako tako, pogrbljeno držanje dovodi do mišićne neravnoteže i bolova u ramenima i leđima, pa je dobro nositi ruksak preko oba ramena kako bi se uravnotežio položaj tijela i ispravilo držanje..

Ako još pritom stojite ukočenih koljena, više ih opterećujete nego u opuštenom položaju jer mišići više nisu učinkoviti u tom položaju što će se odraziti na zdravlje vaših zglobova. Stoga, kad stojite, neka koljena budu malo savijena prema naprijed.

Kad se napokon dočepate posla, tamo ni u ludilu nemojte sjetiti prekriženih nogu, jer to povećava sistolički krvni tlak za gotovo 7 posto, dok dijastolički raste 2 posto. Uz to, takav položaj može izazvati upale vena na nogama i povećava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. 

Zadnji savjet - nemojte spavati na trbuhu, jer je tada vrat u neprirodnom položaju i može izazvati bolove i ukočenost gornjeg dijela tijela. 

13.03.2014. 15:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh