« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
PRIPAZITE

Svakodnevne namirnice opasne za zdravlje

Namirnice koje se navode u ovom članku mogu postati vrlo opasne ako ih ne čuvamo na pravi način, pa zapamtite ove savjete zauvijek

Vjerovali ili ne, krumpir va može ubiti
Vjerovali ili ne, krumpir va može ubiti (Arhiva)
Više o

krumpir

,

namirnice

,

rajčica

,

bademi

,

muškatni oraščić

,

opasne namirnice

,

rabarbara

,

tunjevina

Zdrava hrana može lako postati nezdrava, čak i opasna po zdravlje u slučaju da ne pazimo što jedemo ili je pogrešno čuvamo, pa su kolege s portala Life Content napravili popis čestih namirnica koje mogu biti vrlo, vrlo opasne.

Bademi - gorka vrsta badema sadrži velike količine cijanovodika. Sedam do deset takvih sirovih grokih badema može izazvati probleme sa zdravljem kod odraslih, a za djecu ta količina može biti i fatalna.

Krumpir - listovima, stabljikama i klicama krumpira nalaze se glikoalkaloidi koji se mogu pojaviti i u samom krumpiru ukoliko predugo stoji, a poglavito ako stoji na svjetlu. Glikoalkaloidi izazivaju grčeve, dijareju, a ponekad čak i komu i smrt. Izbjegavajte krumpire sa zelenkastim mrljama.

Muškatni oraščić - ima halucinogena svojstva. Samo 6 grama dovode do konvulzija, a 8,5 do epileptičnih napadaja. Cijeli oraščić može uzrokovati privremenu psihozu i tešku anksioznost.

Rabarbara - lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu koja uzrokuje kamenac u bubregu. Fatalna količina iznosila bi 5 kilograma

Rajčica - stabljika i lišće rajčice sadrže alkalne otrove koji izazivaju bolove u želucu. Isti učinak ima i rajčica koja nije zrela.

Sirovi med - sirovi med često sadrži grajanotoksin koji izaziva vrtoglavicu, slabost, mučninu i povraćanje u trajanju od 24 sata. 

Tunjevina - kod tune je problem u živi koju riba apsorbira. U ljudskom organizmu prolazi kroz bubrege ili dolazi do mozga što ljude može dovesti do ludila.

10.01.2016. 09:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh