Svakodnevne namirnice opasne za zdravlje
Namirnice koje se navode u ovom članku mogu postati vrlo opasne ako ih ne čuvamo na pravi način, pa zapamtite ove savjete zauvijek
Zdrava hrana može lako postati nezdrava, čak i opasna po zdravlje u slučaju da ne pazimo što jedemo ili je pogrešno čuvamo, pa su kolege s portala Life Content napravili popis čestih namirnica koje mogu biti vrlo, vrlo opasne.
Bademi - gorka vrsta badema sadrži velike količine cijanovodika. Sedam do deset takvih sirovih grokih badema može izazvati probleme sa zdravljem kod odraslih, a za djecu ta količina može biti i fatalna.
Krumpir - listovima, stabljikama i klicama krumpira nalaze se glikoalkaloidi koji se mogu pojaviti i u samom krumpiru ukoliko predugo stoji, a poglavito ako stoji na svjetlu. Glikoalkaloidi izazivaju grčeve, dijareju, a ponekad čak i komu i smrt. Izbjegavajte krumpire sa zelenkastim mrljama.
Muškatni oraščić - ima halucinogena svojstva. Samo 6 grama dovode do konvulzija, a 8,5 do epileptičnih napadaja. Cijeli oraščić može uzrokovati privremenu psihozu i tešku anksioznost.
Rabarbara - lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu koja uzrokuje kamenac u bubregu. Fatalna količina iznosila bi 5 kilograma
Rajčica - stabljika i lišće rajčice sadrže alkalne otrove koji izazivaju bolove u želucu. Isti učinak ima i rajčica koja nije zrela.
Sirovi med - sirovi med često sadrži grajanotoksin koji izaziva vrtoglavicu, slabost, mučninu i povraćanje u trajanju od 24 sata.
Tunjevina - kod tune je problem u živi koju riba apsorbira. U ljudskom organizmu prolazi kroz bubrege ili dolazi do mozga što ljude može dovesti do ludila.
Novi komentar