« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 dana i 5 sati
SAVJETI ;)

Svako jutro banana... zdravo, jel'da?

Ako svakodnevno konzumirate banane, s vremenom biste mogli primijetiti neke od ovih četiriju zdravstvenih dobrobiti

Jedna dnevno...
Jedna dnevno... (Arhiva)
Više o

banana

,

banane

Banane su slatkog okusa i mogu se kombinirati u različitim jelima, ali se mogu jesti i samostalno. Kao namirnica, čest su odabir mnogih pojedinaca koji redovito vježbaju, a dvije dijetetičarke otkrile su što se događa s tijelom ako se banane jedu baš svaki dan.

Ako svakodnevno konzumirate banane, s vremenom biste mogli primijetiti neke od ovih četiriju zdravstvenih dobrobiti. 

Ako svaki dan pojedete jednu bananu, s vremenom biste mogli smršavjeti - ako pokušavate smršavjeti na zdrav način, uključivanje banana u prehranu odlična je opcija za to. "Banane mogu podržati zdrav gubitak težine ako se pravilno kombiniraju s proteinima, vlaknima i zdravim mastima", tvrdi Thibault. Ovo voće bogato je rezistentnim škrobom koji podržava zdravu razinu šećera u krvi te sprječava nagle skokove i padove energije. Ti skokovi mogu dovesti do nakupljanja masti, žudnje za hranom, prejedanja te žudnje za šećerom i ugljikohidratima, prenosi Parade.a

Imat ćete više energije - dijetetičarka Supriya Lal ističe da su banane "izvrstan izvor raznih minerala, vlakana i vitamina, ali su posebno poznate po sadržaju kalija. Unošenje kalija kroz prehranu ključno je za rad mišića i cjelokupnu tjelesnu funkciju. Oni koji su često fizički aktivni trebali bi često jesti banane jer kalij u njima pomaže s oporavkom mišića i sprječava grčeve." Nadalje, ističe da će oni koji ne unose dovoljno kalija češće biti umorni i doživljavati grčeve u mišićima.

Mogli biste imati bolju probavu - kalij nije jedina korisna hranjiva tvar po kojoj su banane poznate; one također sadrže značajnu količinu vlakana. "Banane su snažan izvor vlakana, što apsolutno može pomoći u probavnom procesu. Vlakna pomažu kod pokretljivosti stolice i volumena, što znači da mogu pomoći u održavanju zdravog probavnog sustava", objašnjava Lal. S njome se složila i dijetetičarka, Allison Thibault, koja ističe da se uz vlakna u bananama nalaze i prebiotici koji pozitivno djeluju na crijeva. "Prebiotici podržavaju crijevni mikrobiom, koji je važan za normalan rad probavnog sustava", ističe Thibault.

Nećete toliko često biti bolesni - jedenjem banana svaki dan podržavate rad imunološkog sustava. Dijelom je to zato što banane podržavaju zdravlje crijeva, ali razlog je i u hranjivim tvarima koje se nalaze u ovom voću. "Banane su odličan izvor hranjivih tvari, uključujući kalij, magnezij, vitamin C, bakar, vitamine B i antioksidanse. Sve te hranjive tvari podržavaju imunološki sustav, pa je uključivanje banana u vašu prehranu mali način da pomognete tijelu da se zaštiti od štetnih virusa i infekcija", ističe Thibault.

06.06.2024. 08:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    06.06.2024. 09:21
    dobre subanane u svako doba dana...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh