« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Bullying

Svako četvrto dijete u školi je žrtva nasilja

Djeca između 10 i 14 godina svakodnevno su izložena nekom obliku nasilja u školama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

nasilje među djecom

,

nasilje u školi

,

Bullying - događa se i meni

,

Stop nasilju među djecom

Na stručnom skupu "Bullying - događa se i meni", kojeg su organizirali kazalište Mala scena i SOS Dječje selo Hrvatska, objavljeni su šokantni podaci nasilja među djecom.

Pedagoška savjetnica SOS dječjeg sela Hrvatska Gordana Daniel rekla je kako su nasilnici sve mlađi, a nerijetko su to i djevojčice koje su uglavnom verbalno agresivne.

Nasilje unutar svog razreda doživljava 37%djece, a zabrinjava i činjenica da svako deseto dijete ne govori o tome što mu se događa, rekla je Daniel.

"Najveći broj djece, njih 37%, nasilje doživljava od svojih vršnjaka", upozorila je neuropsihijatrica dr. Dubravka Kocijan Hercigonja, dodajući da 16% njih nasilje doživljava od starije djece, a 3% čak od djece iz nižeg razreda.

Žrtve se mogu prepoznati po iznenadnoj promjeni ponašanja, izbjegavanju odlazaka od kuće, gubitku apetita, sklonosti depresivnim reakcijama i slično.

"Važno je da roditelji jasno izraze neslaganje s nasilničkim ponašanjem, a ne da ga opravdavaju", ustvrdila je Jasna Špoljarić iz SOS Dječjeg sela Lekenik.

Stručnjaci su istaknuli da su, zbog nasilja koje je postalo uobičajeno u medijima, djeca postala na njega neosjetljiva.

Programska voditeljica u UNICEF-u za Hrvatsku Đurđica Ivković, podsjetila je da je po podacima iz 2002. svako peto dijete u Hrvatskoj doživljavalo vršnjačko nasilje, a danas ga doživljava svako četvrto dijete.

Podsjetila je kako je UNICEF još 2003. godine pokrenuo veliku nacionalnu akciju za sigurno i poticajno okruženje u školama "Stop nasilju među djecom".

U akciju se do sada uključilo više od 250 škola, s više od 140 tisuća učenika i 10 tisuća učitelja. Njima su dodijeljeni educirani mentori, koji ih uvode u programe, koje kasnije provode učitelji sa razredima.

Govoreći o vršnjačkom zlostavljanju, odnosno situaciji kada je u čin nasilja uključena namjera da se ono ponavlja, Ivković je rekla kako se u školama koje su tri godine provodile UNICEF-ov program nasilno i zlostavljačko ponašanje smanjio.

Obiteljski, bračni i partnerski terapeut Vlasta Grgec Petroci naglasila je kako društvo suočeno s porastom nasilja među mladima nema dovoljan broj stručnih i educiranih djelatnika za ciljani individualni i grupni tretman s djecom i mladima koji se nasilno ponašaju. (hina/metro-portal)

06.10.2009. 14:28:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh