« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
GROZNO

Svaki četvrti sedmaš u Hrvatskoj misli da ima višak kilograma

U četvrtoj sezoni projekta Vrtim Zdravi Film sudjelovalo je 3.300 sedmaša koji su učili o osnovnim postavkama pravilne prehrane i važnosti bavljenja tjelesnom aktivnosti

Tinejdžeri su opterećeni viškom kilograma
Tinejdžeri su opterećeni viškom kilograma (Arhiva)
Više o

djeca

,

višak kilograma

,

Vrtim zdravi film

Istraživanje koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo u sklopu projekta Vrtim Zdravi Film na 3.300 učenika sedmih razreda iz 63 osnovne škole u Hrvatskoj pokazalo je da svaki četvrti, odnosno njih 26,6 %, misli da ima višak kilograma te da treba smršaviti. Dodatno, njih 48,7 % nezadovoljno je svojom težinom, a 12,3 % je u vrijeme provođenja ankete bilo na nekoj vrsti dijete.

Rezultati istraživanja provedenog u sklopu projekta Vrtim Zdravi Film upućuju na značaj projekata  koji se bave edukacijom o pravilnoj prehrani i važnosti tjelovježbe, a kojima je cilj prevencija pretilosti mladih.

„Analizirajući podatke koje smo dobili, saznali smo da svako četvrto dijete smatra da ima nekoliko kilograma viška. Oko 36 % djece provodi između tri i sedam sati dnevno gledajući TV, dok četvrtina djece provodi isto toliko vremena igrajući igrice ili surfajući internetom. Upravo je zato važno da škole i roditelji shvate važnost svoje uloge u stvaranju pozitivnih navika djece od najranije dobi", istaknula je dr. sc. Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U okviru projekta Vrtim Zdravi Film najveći pomak u znanju ostvarila je O.Š. Donji Kraljevec, dok su najbolji video uradak na temu pravilne prehrane pripremili učenici O.Š. Meterize iz Šibenika. Na državnom prvenstvu školskih sportskih društava u atletici najbolje su bile djevojčice O.Š. Bogumila Tonija iz Samobora te dječaci O.Š. Smiljevac iz Zadra.  

14.07.2015. 11:58:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh