« Život
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
ČUDNO?

Svaka peta osoba ne zna koliko zarađuje njihova bolja polovica

Očekivano, stariji ispitanici bolje su upoznati s plaćom partnera/ice, njih svega 9% ne zna iznos plaće, dok je takvih 18% mlađih od 25 godina

Ženska je, naravno, manja...
Ženska je, naravno, manja... (Arhiva)
Više o

plaća

,

partner

Razlika u visini primanja potencijalni je izvor nesuglasica ili čak ljubomore kod životnih partnera. Znaju li partneri međusobno iznose primanja, kako reagiraju kada su ti iznosi veći od njihovih i kako dijele troškove zajedničkog života, provjerio je MojPosao preko servisa MojaPlaca.hr, u istraživanju u kojem je sudjelovalo više od 1200 ispitanika.

Polovica ispitanika (55%) zna točan iznos primanja svog partnera, dok ih 27% otprilike zna koliko zarađuje partner odnosno partnerica. Gotovo petina ispitanika (18%) ne zna koliko iznose primanja partnera/ice, a muškarci i žene podjednako su neupućeni u zaradu svojih 'boljih polovica'.

Oni s višim mjesečnim neto primanjima, u većoj mjeri znaju koliko im partner/ica zarađuje. Svega 11% onih koji zarađuju preko 10.000 kuna mjesečno ne zna koliko zarađuje partner/ica, dok je takvih čak 23% s primanjima do 5.500 kuna mjesečno.

Očekivano, stariji ispitanici bolje su upoznati s plaćom partnera/ice, njih svega 9% ne zna iznos plaće, dok je takvih 18% mlađih od 25 godina.

Većina ispitanika nema problem sa većom zaradom partnera

Otprilike petina muškaraca (21%) i svega 16% žena živi s partnerom/icom koji imaju istu razinu primanja kao i oni. Polovica muškaraca (50%) živi s partnericom koja ima manja primanja, ali i visokih 29% ima partnericu koja ima primanja viša od njihove.

S druge strane, svega 17% žena izjavilo je kako su one te s višim primanjima, dok ih dvije trećine (67%) ima partnera/icu s višim primanjima.

Žene koje imaju partnera s višim primanjima ističu kako on u prosjeku ima 3.248 kuna veća primanja, s druge strane, muškarci koji imaju žene s većim primanjima napominju da njihove partnerice svaki zarađuju 2.318 kuna više od njih.

Većini ispitanika (87%) ne smeta odnosno ne bi smetalo da partner/ica zarađuje više od njih. Za 5% ispitanika takva situacija nije problematična ako je riječ o privremenoj situaciji, dok 3% priznaje da ima problema s većom zaradom partnera/ice.

Od ispitanika kojima veća zarada partnera/ice predstavlja 'problem', većina kamen spoticanja vidi u tome što im partner/ica ima nižu stručnu spremu od njih pa je i za očekivati da imaju manju, a ne veću plaću.

Zato što muškarac mora imat veću plaću." i „Mišljenja sam da muškarac treba financijski više donositi u kuću.", samo su neki od komentara ispitanika.

Na pitanje tko bi trebao zarađivati više u vezi/braku, većina ispitanika (83%) odgovara da je svejedno, dok ih 12% smatra da bi i muškarac i žena trebali podjednako zarađivati. Za 5% ispitanika je prirodnije da muškarac zarađuje više, dok je broj onih koji smatraju da je prirodnije da žena zarađuje više zanemariv.

Podjednak broj muškaraca (84%) i žena (81%) smatra da je svejedno tko u vezi/braku zarađuje više. Da bi trebali zarađivati podjednako smatra 13% žena i 10% muškaraca.

Za veće financijske investicije ipak su zaduženi muškarci

Kada je u pitanju kućni budžet, većina ispitanika (63%) ima zajedničku blagajnu, dok ih 22% dijeli troškove razmjerno primanjima. Pola-pola troškove dijeli 14% ispitanika.

Zajednička blagajna u najmanjoj je mjeri prisutna kod najmlađih ispitanika, njih manje od polovice ima zajedničku blagajnu, dok je takvih starijih od 46 godina dvije trećine.

Prema rezultatima istraživanja, 38% muškaraca izjavljuje kako su oni u kućanstvu zaduženi za veće financijske investicije poput kupnje automobila ili kućanskih uređaja. S druge strane, 14% žena izjavljuje kako su one to koje su zadužene za veće financijske investicije.

Trećini žena (36%) bi smetalo da im se partner odluči biti nezaposlen i posveti obitelji, dok isto navodi 17% muškaraca. Polovica muškaraca (50%) izjavilo je kako im ne bi smetalo da partnerica odluči ostati doma, brinuti se za obitelj, dok je isto izjavilo 28% žena. Ipak, velik je broj neodlučnih i muškaraca (33%) i žena (37%).

10.03.2020. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh