« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
ŽIVJETI ZELENO, ŽIVJETI KAO HOBBIT

Frodova kuća usred Walesa

Obožavatelji JRR Tolkena pozeleniti će od muke kada ugledaju ovu nastambu za Hobbite koja je dom britanskoj četveročlanoj obitelji.

Fotografija vijesti
Više o

Hobbit

,

Wales

,

hobitska kuća

,

frodo

,

Simon Dale

Nastamba, koja sliči na Bag End - kuću iz Tolkenovih Gospodara prstenova u kojoj su živjeli Frodo i Bilbo Baggins, sagrađena je od srušenog drveća i zemlje u samo četiri mjeseca i to za pravu siću, 3000 funti odnosno 3430 eura, piše Anthony Johnston Metro World News

Obitelj Dale je sagradila svoj dom vlastoručno i bez ičije pomoći, a da nitko od članova nije bio vičan arhitekturi ili građevini.

Dok su gradili svoj niskobudžetni dom na umu im je bila briga o okolišu te da su doslovno gospodari unutar svoja četiri zida.

„Kada sagradiš svoju kuću vlastoručno imaš potpunu kontrolu nad njom. Sam radiš pogreške te sam pronalaziš rješenja. Ideja koja stoji iza ovog projekta je da ljudi mogu normalno uživati blagodati 21 stoljeća ali na vrlo ekološki način", rekla je za Metro Jasmine Dale.

„Gradnja od prirodnih materijala je daleko bolja nego korištenje tvorničkih materijala koji znaju biti kancerogeni" nadodao je Simon, Jasminein suprug.

Simon je podigao kuću u brdovitom Wallesu. Prvo je okopao jedno brdašce, a zatim je podigao potporne zidove koristeći 30 malih drva. Nakon toga je sagradio krov koristeći sijeno kao izolator, pa plastičnu ceradu kako bi svod bio vodootporan, a na kraju zemljane ploče s travom.

Skromna koliba ima zasebnu kuhinju, blagovaonu te spavaće sobe. Kako im je ekologija bila ideja vodilja, hladnjak se hladi zrakom koji dolazi ispod kuće, solarne ploče ih opskrbljuju sa strujom, a vodu dobivaju iz obližnjeg izvora.

Na pitanje da li su inspiraciju za izgled kuće pronašli u Tolkenovom opisu Međuzemlja gospođa Dale je to zanijekala,  „Ne, nismo kopirali kuću Hobbita! Ovako je ispala zbog metoda i materija koje smo koristili pri izgradnji."    

22.09.2011. 07:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh